Vitusapotek
Forkjølelse og influensa

Svineinfluensa

Influensa er en vanlig sykdom, som oftest forekommer på vinteren. Det er flere typer influensavirus, og svineinfluensa er en variant. Grunnen til at så mange ble syke av svineinfluensaen i 2009 var at det var få som hadde hatt denne typen tidligere. 

Svineinfluensa
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hva er svineinfluensa?

Influensavirus A (H1N1) er et influensavirus som kun enkelte var immune mot. Opprinnelig var influensa A (H1N1) en dyresykdom som ga mild influensasykdom hos gris, og som smittet mellom svin i enkelte deler av verden. Smitte fra syk gris til menneske kan forekomme hos personer som er i nær kontakt med gris. Nå smitter den også mellom mennesker.

Hva er forskjellen mellom svineinfluensa og vanlig influensa?

Forskjellen mellom vanlig influensa og influensa A (H1N1) er at influensa A (H1N1) er forårsaket av et virus som få hadde hatt tidligere. Sesonginfluensa er forårsaket av virus som likner en del på hverandre fra år til år. I 2009 var nesten ingen immune mot influensa A (H1N1), mens en god del av oss var immune mot sesonginfluensa fordi vi har vært syke med liknende virus tidligere. Derfor ble så mange syke av svineinfluensa. Svineinfluensa vil mest sannsynlig ikke forårsake et slikt utbrudd nå, fordi mange er immune mot det. Immunitet mot ulike influensavirus varer sannsynligvis i flere år.

Hvordan kan du beskytte deg mot smitte?

Svineinfluensaviruset inngår i årets influensavaksine, og det anbefales at de som er i risikogrupper tar denne vaksinenen.

Dersom noen ønsker å forberede seg via forebyggende tiltak gjelder vanlige forsiktighetsregler som ved annen influensa:

  • Vask hendene dine grundig og ofte.

  • Alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel er et godt alternativ når du ikke har tilgang på vann og såpe, som for eksempel ved reiser.

  • Begrens nær kontakt med syke personer. Dersom du er syk selv, bør du unngå unødvendig nærkontakt med andre personer.


Kilder: Folkehelseinstituttet, Helsebiblioteket og Norsk Helseinformatikk