Vitusapotek
Hudsykdommer og utslett

Hvorfor får man kviser i voksen alder?

Problemer med kviser i puberteten vanlig, men hvorfor får man kviser i voksen alder? Flere ulike faktorer spiller inn, og mange av årsakene er de samme som for kviser generelt. En god hudpleierutine med tilpassede produkter kan hjelpe en kviseutsatt, voksen hud, men ved mer alvorlig akneproblematikk kan det være nødvendig med behandling fra lege.

Kvinne med kviser eller akne på haken og nedre del av kinnene.
Profile Picture
Publisert: 26.04.2024
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 26.04.2024

Hva er akne hos voksne?

Kviser eller akne er noe som ofte forbindes med ungdomsårene, men også voksne får kviser. Voksenakne er en betegnelse som brukes dersom du opplever problemer med akne etter du har fylt 25 år, og kan deles inn i to typer:

  • Vedvarende akne: De som har hatt akne i tenårene og dette varer opp i voksen alder. Denne typen er like vanlig hos menn som hos kvinner.
  • Moden akne (Acne tarda): Akne som oppstår i voksen alder. Denne typen er vanligere hos kvinner enn hos menn.

Voksenakne kan oppstå i hele ansiktet og på kroppen, men ses oftest ansiktets U-sone, som vil si hake, kjeve og de nedre delene av kinnene. Hos tenåringer derimot oppstår kviser oftest i T-sonen, altså hake, nese og panne.

Årsak til kviser i voksen alder

Flere av årsakene til kviser i voksen alder er de samme som til kviser i ungdomsårene:

  • Økt talgproduksjon
  • Aknebakterier
  • Betennelse
  • Tilstoppede porer

Hos kvinner er endring av hormonnivå i forbindelse med menstruasjon, graviditet eller hormonelle prevensjonsmidler er en svært vanlig faktor.

PCOS, polycystisk ovarie syndrom, er en tilstand som forstyrrer eggstokkenes normale funksjon og dermed fører til hormonforstyrrelser. Kviser/akne er et av symptomene ved PCOS. Les mer om polycystisk ovariesyndrom her.

Andre årsaker til kviser i voksen alder kan være genetikk eller bivirkninger av medisiner. Noen studier antyder også at livsstil, som kosthold, røyking, søvnmangel og stress, kan være en påvirkende faktor.

Kviser kan også utløses av hudpleieprodukter, og om du lett får kviser, bør du bruke produkter som ikke tetter porene og som bidrar til en balansert talgproduksjon.

Hudpleie ved kviser hos voksne

Har du en voksen hud som lett får kviser, finnes det flere gode hudpleieprodukter som kan brukes for å forebygge utbrudd.

Serien Active Clearing fra Dermalogica er spesielt utviklet for en voksen, kviseutsatt hud, og flere av produktene inneholder også ingredienser som kan bidra til å redusere aldringstegn.

1.Start med rens av huden

For hyppig vask av huden kan virke uttørrende, noe som igjen kan føre til økt talgproduksjon. Det er tilstrekkelig å rense huden morgen og kveld. En god rens fjerner smuss og overflødig talg, eksfolierer lett og forbereder huden for neste steg i hudpleierutinen. Prøv for eksempel Dermalogica Clearing Skin Wash, Ducray Keracnyl Foaming Gel eller CeraVe Blemish Control Cleanser.

2. Påfør serum

Et serum er tynnere i konsistensen enn en fuktighetskrem, og inneholder gjerne en høyere        konsentrasjon av aktive ingredienser. Du må ikke bruke serum, men siden et serum trekker dypere inn i huden og jobber aktivt med spesifikke hudutfordringer, kan du få bedre effekt av hudpleierutinen enn ved bruk av kun rens og fuktighetskrem. Dermalogica Retinol Clearing Oil, The Inkey List Beta Hydroxy Acid Serum, La Roche-Posay Effaclar Ultra Concentré serum inneholder ingredienser som bidrar til å klarne opp og forebygge kviseutbrudd.

3. Avslutt med fuktighetskrem og solfaktor

Når serumet har trukket inn, påføres fuktighetskrem. Ved kviseutsatt hud, bør du bruke en oljefri fuktighetskrem som ikke tilstopper porene. Det samme gjelder solkrem til ansikt. Flere fuktighetskremer inneholder i tillegg solfaktor.

Dersom du står på medisinsk aknebehandling, er det anbefalt å bruke hudpleieprodukter som kun tilfører fukt og balanserer huden. Les mer om dette lengre ned i artikkelen.

Hvordan behandle voksenakne?

Dersom en god hudpleierutine med produkter tilpasset en voksen hud med kviser ikke er tilstrekkelig, kan det være nødvendig med behandling av akne.

Behandling av voksenakne er den samme som behandling av akne generelt, og type behandling er avhengig av alvorlighetsgraden.

Ved mild til moderat akne er ofte lokalbehandling med kremer førstevalg. Basiron er et reseptfritt legemiddel som kan kjøpes på apoteket. Om denne ikke gir tilstrekkelig effekt, finnes det reseptbelagte kremer som kan skrives ut av lege. 

Ved mer alvorlige og kraftig akne, eller om lokalbehandling med kremer ikke har gitt ønsket resultat, kan det være behov for kraftigere medisinering i form av ulike tablettkurer mot akne. Dette kalles systemisk behandling og må forskrives av lege.

Les mer om kviser og medisinsk aknebehandling her.

Hudpleie ved medisinsk aknebehandling

Dersom du står på medisinsk aknebehandling, er det vanlig å oppleve at huden bli uttørret. Det finnes egne hudpleieprodukter utviklet spesielt for deg som er under medisinsk behandling, blant annet fra Ducray, La Roche Posay og Avène.

Rens huden med en mild og skånsom rensekrem, for eksempel La Roche-Posay Effaclar H Iso-Biome Rensekrem eller Avène Cleanance Hydra Cleanser .

Gjenopprett fuktighetsbalansen med en fuktighetskrem som tilfører fukt og næring, uten å tilstoppe porene. Prøv Ducray Keracnyl Repair Cream , Avène Cleanance Hydra krem til uren og tørr hud eller La Roche Posay Effaclar H Iso-Biome Krem.  

Når bør du kontakte lege?

Dersom du har kviser som plager deg, og hudpleie eller behandling med reseptfrie legemidler ikke gir god nok effekt, bør du kontakte lege for behandling av voksenakne.

Askin er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud, og en av våre samarbeidspartnere. 

Er du medlem av vår kundklubb VI+, får du 20 % rabatt på konsultasjon hos Askin.

Les mer og kontakt Askin her

Kilder:

Nhi.no, volvat.no, Vitusapotek, askin.no

Les mer: