Vitusapotek
Infeksjoner

Enkle forholdsregler mot virussmitte

Mange virus, som koronavirus, influensavirus og forkjølelsesvirus, smitter ved at viruset overføres fra luftveiene til en syk person. Her finner du noen enkle grep for å forebygge virussmitten.

Enkle forholdsregler mot virussmitte
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 13.10.2023

Hold 1 meters avstand

Hold 1 meters avstand til mennesker dersom du hoster eller nyser, eller hvis du selv er frisk men oppholder deg i nærheten av andre som viser symptomer på luftveisinfeksjoner.

Bruk engangslommetørklær

Nys eller host alltid i engangslommetørkle som kastes etter bruk. Ved flergangsbruk kan lommetørklet bli en smittebærer. Har du ikke lommetørkle tilgjengelig, nys eller host inn i albuen.

Vask alltid hendene etterpå!

Håndvask er svært viktig

Håndvask er viktig for å begrense smitte. Vask hendene ofte og grundig, spesielt etter reiser på offentlig kommunikasjon, før måltider og ved nærkontakt med andre. Bruk såpe og vann.

Riktig bruk av hånddesinfeksjonsmidler

Desinfeksjonsmidler er et fint alternativ når du ikke har tilgang til vann og såpe. Det er viktig at du bruker desinfeksjonsmidlene som tiltenkt, særlig viktig er det å vaske/gni hendene lenge nok. Hvis hendene er synlig møkkete vil desinfeksjonsmiddelet ha nedsatt effekt.

 • Desinfeksjonsproduktene skal gnis inn i huden på hendene i minst 30 sekunder.

3 spørsmål og svar om Antibac®

 1. Hvor lang virketid trenger Antibac® for full effekt?
  Virketiden skal være 30 sekunder for hånddesinfeksjon og 1 minutt for overflatedesinfeksjon. Det betyr at hendene skal gnis med væske i 30 sekunder eller gnis ved våtservietten i 30 sekunder. Det er viktig å bruke nok væske slik at hendene er fuktige i 30 sekunder. Overflater skal være fuktige i 1 minutt, og dersom spriten fordamper før det har gått 1 minutt, må det gjøres igjen.
   
 2. Hva er korrekt mengde?
  Bruk rikelig mengde slik at hendene er fuktige i 30 sekunder. Ta tiden og sjekk hvor mye hendene dine trenger for å være fuktige så lenge. Hvor raskt væsken fordamper varierer med størrelsen på hendene, hvor varme de er, varmen i rommet og liknende.
   
 3. Hvor ofte bør jeg desinfisere hendene?
  Når du er på farten og såpe og vann ikke er tilgjengelig, spesielt i tilfeller der mange mennesker oppholder seg, bør du bruke desinfeksjonsmidler. Hendene fører oftest til smitte, og god håndhygiene er derfor det viktigste tiltaket for å unngå smitte. Før spising, etter håndhilsing, etter toalettbesøk eller etter du har benyttet offentlig transport er gode huskeregler.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Antibac®

Les mer: