Vitusapotek
Mage og tarm

Vondt i magen?

Alle har vondt i magen iblant, og årsakene til magesmerter kan være mange. Det er ikke alltid like enkelt å finne årsakene til magesmerter eller å stille en sikker diagnose.

Vondt i magen?
Profile Picture
Publisert: 20.01.2016
Sist oppdatert: 08.11.2023

Akutte smerter

En hovedregel er at de som opplever sterke smerter i brystet eller magen, som kommer plutselig, bør oppsøke lege for å få avklart årsaken til smertene og behovet for behandling.

Vondt i magen over tid

Mange sliter med magesmerter over en viss tid. I mange tilfeller er dette ikke farlig, men det er likevel fornuftig å ta dette opp med fastlegen. Legen kan da avdekke om det bør gjøres videre undersøkelser for å finne årsaken til plagene.

Har du magesmerter som følge av en tilstand du kjenner fra før, er det viktig at du følger de rådene legen har gitt. Opplever du ufrivillig vekttap og nedsatt appetitt over lenger tid, bør dette undersøkes av lege. Har man mistet mye væske og har nedsatt allmenntilstand i forbindelse med kvalme og oppkast bør man kontakte lege. Det bør man også hvis man opplever kvalme og oppkast som ikke vil gi seg.

Vanlige årsaker til vondt i magen

Les mer om:

Omgangssyke

Forstoppelse

Halsbrann og sure oppstøt

Kvalme

Diaré

Bivirkninger av legemidler

Svangerskapskvalme og treg mage under graviditet

Menstruasjonssmerter

Irritabel tarm

Magesår

Stress gjør vondt verre

Når du sliter med magesmerter og andre mageproblemer er det viktig å få kartlagt både mulige fysiske og psykiske årsaker til dette. Mage-tarm-kanalen kontrolleres av et omfattende nervesystem som kalles det enteriske nervesystemet. Forskning viser at dette systemet påvirkes av hjernen, og at det enteriske nervesystemet påvirkes av sentralnervesystemet. Kommunikasjonen mellom disse systemene er viktig for at du skal ha evnen til å føle deg mett eller sulten, men kan også påvirke matlyst og fordøyelse i stressede situasjoner.

Stress kan også forverre sykdommer i fordøyelsessystemet fordi det påvirker sammentrekninger i tarmen, og påvirker følelsen av smerte i seg selv. Psykiske belastninger kan også gjøre mage og tarm mer utsatt for betennelser og infeksjoner. Det er vist at metoder for bedre håndtering av stress har en positiv effekt på mageproblemer, både ved å lette symptomer og ved at symptomene kommer sjeldnere, særlig hos de som har irritabel tarm.

 

Kilder: Norsk helseinformatikk for helsepersonell, eget informasjonsmateriell.

Les mer: