Vitusapotek
Ansiktspleie

Gode råd til hudpleie i overgangsalderen

Visste du at huden endrer seg drastisk i og etter overgangsalderen? Da kan det være lurt å ha egne rutiner for hudpleie i overgangsalderen og velge serum og ansiktskremer som passer din hud nå.

Gode råd til hudpleie i overgangsalderen
Profile Picture
Publisert: 26.10.2021
Sist oppdatert: 26.10.2021

 

Alderen vil før eller senere sette sine spor også i huden. En god hudpleie i overgangsalderen vil ikke viske ut rynker og gi deg en ansiktsløftning, men riktig pleie av en hud i overgangsalder, kan gi huden påfyll av ingredienser som hjelper til med å holde på fylde og fasthet samt gi massevis av fuktighet.

To faser for hudpleie i overgangsalderen

– Alle kvinner opplever overgangsalderen ulikt. Dette gjelder også huden, og derfor er det viktig med tilpasset hudpleie i overgangsalderen, sier Asrah Asghar, fag- og opplæringsansvarlig hos L’Orèal Norge som blant annet har hudpleie fra Vichy i porteføljen.

– Overgangsalderen er ikke kun én fase. For huden er det snakk om to faser: I og etter overgangsalderen hvor huden endres.

Når huden er stabilisert igjen, kommer man inn i en alder med moden hud som også krever sitt av hudpleie, sier Asrah.

Hormoner endrer hud og kropp

Mange ting skjer med kroppen, men overgangsalderen oppleves forskjellig fra kvinne til kvinne.

De feminine hormonene spiller inn. Reduksjon i østrogenproduksjon og økt mengde av stresshormonet kortisol er blant årsakene til endringene i huden.

I tillegg kan nattesvette og hetetokter påvirke huden, og sover du dårlig, vil også dette synes.

Når alle faktorene settes sammen, blir det store endringer for en hud i overgangsalder.

Tilpasset hudpleie for alderen

– Huden er en viktig del av utseendet og forteller mye om hvordan vi føler oss. Er du midt i hormonelle endringer med overgangsplager, kan hudforandringer gjøre vondt verre, sier Asrah Asghar.

– Mange tenker at endringene i huden er et luksusproblem, men det handler om å føle seg mer vel, påpeker hun og understreker viktigheten av tilpasset hudpleie i alle faser av livet.

– Huden har ulike behov når du er i overgangsalderen, rett etterpå og når det har gått en stund og prosessene i huden har stabilisert seg. Vichy har hudpleieprodukter som er spesialtilpasset for de ulike stadiene i overgangsalderen og i tiden etterpå.

Hudpleie i overgangsalderen

Mange kvinner får økt talgproduksjon i en liten periode i starten av overgangsalderen. En del får utbrudd av kviser, men så dropper produksjonen av talg brått.

– Huden begynner å se slappere ut. Rynkene blir mer synlige. I det hele tatt ser man aldringsprosessene tydeligere enn før. Rynken du ikke har lagt merke til, synes plutselig mer og er blitt dypere. Og nye linjer dukker opp, forteller Asrah.

Nå trenger huden godt med pleiende ingredienser for ulike utfordringer, og har du ikke brukt serum før, er det på tide nå.

Hudprodukter for moden hud

– Etter ansiktsrens morgen og kveld, anbefaler jeg Vichy Minéral 89 booster. Den inneholder få ingredienser, blant dem termalsk kildevann og hyaluronsyre som etterlater huden styrket og med mer fuktighet, fylde og sunn glød, sier Asrah.

Etter serum, påfører du en pleiende og beskyttende dagkrem.

Vichy Neovadiol Peri-Menopause Dagkrem er spesielt laget for kvinner i overgangsalderen med en hud som har mistet fylde og glød og ser sliten og ujevn ut, forteller hun. Dagkremen er i to utgaver: For normal og tørr hud.

Gode nattkremer ved hetetokter

– Om natten gir Vichy Neovadiol Peri-Menopause Nattkrem ytterligere pleie, og fremmer i tillegg mikrosirkulasjonen i huden. Nattkremen har en lett avkjølende effekt på huden og kan være behagelig når man har nattesvette og hetetokter, tipser Asrah.

Hos Vitusapotek finner du flere gode nattkremer som gir hud i overgangsalderen skikkelig pleie før leggetid, blant annet Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity Night Cream.

– I tillegg anbefaler jeg øyepleie og leppepleie både i- og etter overgangsalderen. De første linjene kommer nettopp rundt øynene og leppene, sier hun.

Hos Vitusapotek har vi flere gode produkter til øyne og lepper, blant dem Vichy Neovadiol GF Contours øye- og leppekonturkrem og Avène DermAbsolu Øyekrem.

Anti-age etter overgangsalderen

Har du ikke hatt mensen i løpet av de siste 12 månedene, kan du regne med at overgangsalderen er over. Da har østrogenproduksjonen gått helt ned. 

– Noen kvinner kan se endringer som mindre fett på hoftene, men mer på magen. Huden er tørrere og tynnere, og ansiktskonturene endres. Hudtonen blir gråere og mattere, forteller Asrah.

I tiden etter overgangsalderen, trenger derfor huden enda mer målrettet hudpleie.

Hudpleie med ekstra fuktighet

Vichy Neovadiol Post-Menopause Dagkrem og Nattkrem er spesialtilpasset veldig tørr hud. Produktene gir massevis av fuktighet, virker oppstrammende og gir fylde til huden, tipser hun.

– Etter en stund stabiliserer huden seg og får ytterligere behov for mer nærende pleie som tilfører glød og liv. Vichy Neovadiol Rose Platinium Dagkrem, Nattkrem og Øyekrem virker styrkende og revitaliserende på en moden hud og er fin for deg som er i alderen 65+, sier Asrah.

Underlivsplager og nedsatt sexlyst

Overgangsalderen (klimakteriet) er en periode før og etter siste menstruasjon. Når den inntreffer varierer, men de fleste kommer i overgangsalderen i 50-årene. Da endres hormonproduksjonen i kroppen. Mange merker fysiske forandringer, og en del får akutte overgangsplager som hetetokter, nattesvette, ustabilt humør, underlivsplager som tørr skjede og urinveisinfeksjoner og nedsatt sexlyst.

Forandringene som skjer over tid, er blant annet endringer i huden, endret fordeling av fett i kroppen og noen får også tynnere hår. Man bør også være obs på økt risiko for benskjørhet, hjerte- og karsykdommer.

Hjelp ved overgangsplager

Hos Vitusapotek har vi kosttilskudd med ingredienser som kan lette litt på plagene som kommer med overgangsalderen.

Ett av dem er Remifemin tabletter 2,5 mg. Dette er et plantebasert legemiddel og skal ikke brukes ved allergi overfor rotstokk av klaseormedrue eller andre innholdsstoffer. Les pakningsvedlegget før bruk.

Gevita She er en serie kosttilskudd laget spesielt for kvinner. Serien har blant annet Gevita She Overgangsalder med rødkløver som kan tas ved vanlige plager ved overgangsalder, slik som nattesvette, hetetokter og humørsvingninger. Ved plager som for eksempel tørr skjede, har vi mange gode produkter, for eksempel Vivag Intimgel. Dette er en langtidsvirkende gel som tilfører fuktighet til underlivet og har glideeffekt.

Hudpleie i overgangsalderen, vi vet!

Hos Vitusapotek jobber ansatte med hudkunnskap og -kompetanse. Ønsker du hjelp til god hudpleie i overgangsalderen og til din hudtype, kan du dra innom ditt nærmeste Vitusapotek og få gode råd for akkurat din hud.


Kilde: L’Orèal Norge, Vitusapotek

Sist oppdatert: oktober 2021

Les mer: