Vitusapotek
Kosthold og ernæring

Resorb | væskeerstatning og dehydrering

Ved reisediaré, omgangssyke eller mye fysisk aktivitet i varme strøk kan man være utsatt for dehydrering. Da kan det være nyttig å ha væskeerstatning tilgjengelig. Les mer om Resorb væskeerstatning og når man bruker de ulike produktene her.

Resorb | væskeerstatning og dehydrering
Profile Picture
Publisert: 27.11.2019
Sist oppdatert: 06.12.2022

Hvorfor trenger vi væske?

Ved fysiske anstrengelser, stressende dager på jobben hvor man glemmer å drikke, eller late dager i solen mister kroppen ekstra mengde væske og salter.

  • Væskebalansen er balansen mellom kroppens væske, mineraler og salter som natrium og kalium.
  • En voksen person består av ca 60% væske.

Hva er dehydrering?

Dehydrering oppstår når kroppen mister mer væske enn du tilfører. Årsaken til væsketap kan for eksempel være at du svetter mye, kaster opp eller har feber.

Risiko for å bli dehydrert øker også om du har diabetes med høyt blodsukker eller tar legemidler som er vanndrivende.

Symptomer på dehydrering

  •  Du kan få hodepine og bli tørr i munnen ved væskemangel.
  •  Ørhet og tretthetsfølelse
  •  Dersom du fortsatt ikke får i deg tilstrekkelig med væske blir du kraftig dehydrert og bør kontakte helsepersonell.

Situasjon der væskemangel og dehydrering kan oppstå

Hvorfor væskeerstatning?

Væskeerstatning består av vann, salter og sukker. Målet med væskeerstatning er å gjenopprette både vann og salter til personer som er uttørket.

Glukose og salter spiller en viktig rolle i væskebalansen. Det er sammensetningen og det rette forholdet mellom glukose og salt som er viktig for å vedlikeholde kroppens væskebalanse. WHO har fastsatt retningslinjer/krav til for hvordan sammensetningen av væskeerstatningen skal være, og forholdet mellom glukose og salt er avgjørende for at saltene absorberes i tarmen.

Resorb dosering

  • Resorb Original dosering: Ved reise og opphold i varmere strøk, omgangssyke, feber. Til barn fra 3 år og voksne. 1 brusetablett løses opp i 120 ml vann. Ikke bruk mineralvann. Vent til brusetabletten er helt oppløst. Anbefalt dosering er 4 tabletter daglig. 
  • Resorb Boost dosering: På arbeidsplassen, ved energi og fokus, inneholder magnesium + vitamin C, B2, B6 og B12. Til barn fra 11 år og voksne. 1 doseringspose blandes i 250 ml vann. 1 pose 2 ganger daglig. Dagsdosen bør ikke overskrides. Rør om eller rist. Ikke bruk mineralvann.
  • Resorb Sport dosering: Ved fysisk aktivitet. Inneholder magnesium. Til barn fra 11 år og voksne. 1 doseringspose blandes i 250 ml vann. 1 pose 2 ganger daglig. Dagsdosen bør ikke overskrides. Rør godt om i glasset eller rist flasken til alt er er oppløst. Ikke bruk mineralvann.

Se alle produktene fra Resorb her.

Kilde: Nestlé Health Science

Les mer: