Vitusapotek
Sol

5 vanlige feil ved bruk av solkrem

Du kan bli solbrent selv om du smører på solkrem. Her er 5 vanlige smørefeil og hvordan de kan unngås ved riktig bruk av solkrem.

5 vanlige feil ved bruk av solkrem
Profile Picture
Publisert: 12.04.2021
Sist oppdatert: 25.03.2024

 

Bruk riktig solkrem, og bruk solkremen riktig! sier farmasøyt Line Grannæs fra Vitusapotek. Med godt smørevett mener hun at sommeren trygt kan nytes i solen. For solstrålene byr på mye positivt for helsen vår, både fysisk og psykisk.

– Huden produserer vitamin D når den eksponeres for sol, noe som fyller opp vitamin D-lagrene i kroppen før høsten. Sollyset fører også til økt produksjon av hormoner som gir velvære og bedre søvn om nettene. Dessuten gjør litt glød i huden at man føler seg freshere, og mange av oss får en følelse av glede, sier farmasøyten. 

Men alt sunt kan bli usunt dersom man overdriver. Det gjelder også soling. Med god solbeskyttelse kan både voksne og barn nyte sommerdagene i solen. 

Her røper Line Grannæs 5 vanlige feil mange gjør når de smører seg med solkrem og hvordan riktig bruk av solkrem kan beskytte mot solbrenthet

1. Bruk av solkrem med feil SPF 

Ta hensyn til hudtypen din ved kjøp av solkrem. Har du lys hud som fort blir solbrent, bør du gå for solkremer med høy solfaktor, oppgitt som SPF-verdi. Den viser hvor god beskyttelse du får, vel å merke dersom du jevnlig smører på nok solkrem, sier farmasøyt Line Grannæs. 

Hos Vitusapotek finner du gode solprodukter for både ansikt og kropp.

Solkremene er inndelt i fire ulike klasser ut fra SPF, og dermed solbeskyttelsen du får: 

  • Lav solbeskyttelse: SPF opp til 15
  • Medium solbeskyttelse: SPF 15 til 30
  • Høy solbeskyttelse: SPF 30 til 50
  • Svært høy solbeskyttelse: SPF 50+


– Ønsker du råd og hjelp til å finne en solfaktor som passer for din hud, får du god hjelp fra kompetente ansatte i ditt nærmeste Vitusapotek. Vi vet! sier Line.

2. Du smører på for lite solkrem 

– Det hjelper ikke stort å smøre på høy solfaktor dersom mengden solkrem som påføres, er for liten. Uten nok solkrem vil noen hudområder få mindre solbeskyttelse enn oppgitt SPF, forteller farmasøyten.

Du trenger en god håndfull til hele kroppen. For barn gjelder en barnehåndfull solkrem. 

– Bruker du solspray, bør den påføres to ganger og smøres godt inn hver gang for å få solbeskyttelsen jevnt fordelt, tipser hun. 

Til ansiktet, inkludert halsen, trenger du ca. en lillefingerlengde med solkrem.  

– Smør inn kroppsdel for kroppsdel og vær obs på områder som ofte glemmes, slik som brystet og ørene. Og ikke glem leppene! Hos Vitusapotek har vi mange leppepomader med solfaktor. Blir leppene solbrent, øker risikoen for munnsår (herpesutbrudd), sier farmasøyten.

3. Du smører deg ikke ofte nok 

Solen kan bryte ned solfiltrene etter en stund, samtidig som bading, sand og svetting sliter bort solkremen. 

– Du bør smøre deg minst hver halvannen time, og alltid etter hvert bad, sier Line. Dette gjelder også selv om du har smurt deg med solkrem merket vannresistent eller ekstra vannresistent.  

4. Du trenger en annen type solkrem 

Huden endrer seg med årene. Solkremen som fungerte fint for noen år siden, gir kanskje ikke den solbeskyttelsen huden din trenger nå. For eksempel tåler en hud etter overgangsalderen mindre før den blir solbrent. 

– Noen ganger er huden mer sensitiv uten at vi vet hvorfor. Da er det også viktig at du smører deg med en solkrem laget for en sensitiv hud og finner solkremen som passer deg.

Hos Vitusapotek har vi egne serier for ømfintlig hud og alle hudtilstander, forteller farmasøyten. Solkremene fra blant annet Avène og A-Derma inneholder få solfiltre og ingredienser for å minske risikoen for hudreaksjoner og allergier. I tillegg har Vitusapotek solkremer fra Aco og Eucerin som kan brukes av alle, også deg med ømfintlig hud.

– Vær oppmerksom på at medisiner kan øke risikoen for å bli raskere solbrent enn før. Blodtrykksmedisiner, p-piller, medisin mot herpes, antibiotika og antivirale medisiner, kan gjøre huden din mer utsatt i solen, sier Line. 

5. Solen er sterkere enn du tror 

Mange blir solbrente om våren når huden ikke er vant med solen, og på denne tiden er det lett å få soleksem dersom du ikke passer på. 

UV-strålingen kan variere med sted og tid. Men det går an å sjekke UV-indeksen der du befinner deg på nettsidene uv.nilu.no.  

– Du kan også styre unna soling og holde deg mer i skyggen mellom klokken 12 og 15, når UV-strålingen er på sitt sterkeste, foreslår farmasøyten.

Hvor du oppholder deg, har noe å si for valg av solfaktor. Solen er sterkere i Syden enn her i Norge, selv om mange undervurderer den norske sommeren og blir skikkelig solbrent.  

Husk solbeskyttelse for øynene 

Mange får solskader på øynene hvert år, så husk å ha med deg solbriller enten du går en tur, trener eller soler deg. Også barn og babyer trenger solbriller når solen skinner sterkt. 

Hos Vitusapotek har vi solbriller for alle fra Mokki som er laget for bruk i både sterk sommersol og når solen skinner på hvit snø eller i vann. Mokki Klikk & Change er prisvinnende solbriller for barnas øyehelse og er laget i to størrelser: for babyer og småbarn i alderen 0-2 år og for barn i alderen 2-5 år. Solbrillene har utskiftbare brilleglass, sideskjold og sitter behagelig på uten press på nesen. 

Til voksne har Mokki solbriller i mange ulike modeller for både menn og kvinner, også solbriller for bruk på trening og turer. Sports-solbrillene er støtsikre og har ventilerte glass.

Du finner også endagslinsene Clearlii Vitamin med UVA- og UVB-beskyttelse hos Vitusapotek. Som medlem i kundeklubben VI+ har du fast 20 prosent rabatt på alle kontaktlinser. 

Spør om endagslinser hos ditt nærmeste Vitusapotek, eller sjekk i nettapoteket vitusapotek.no.

Kjøp trygge solkremer hos Vitusapotek 

– Hos Vitusapotek får du produkter som er kvalitetssikret. Vi har en egen fagavdeling som går gjennom alle ingrediensene i solproduktene og annen kosmetikk. Vitusapotek er kjent for å ha den strengeste kvalitetskontrollen, forteller farmasøyt Line Grannæs.  

– Mange ansatte i Vitusapotek over hele landet har kompetanse innen hudpleie og utdanning fra Hudpleieakademiet. Vi kan gi deg kvalifiserte råd for din hud og solprodukter når du skal velge solkrem til barn, solkremer for ansiktet med anti-age-pleie, solkremer med farge som beskytter mot- og kamuflerer pigmentflekker, solbeskyttelse for sensitiv hud, solkremer for deg med fet hud og kviser, og mye, mye mer! 

 

Kilde: Vitusapotek

Les mer: