Vitusapotek
Sol

Brems rynkene med anti-age solbeskyttelse

Nyt sommersolen med god anti-age solbeskyttelse i form av solkremer og hudpleie som sørger for å bremse for tidlig aldring av huden med rynker og pigmentflekker.

Brems rynkene med anti-age solbeskyttelse

Sist oppdatert: 15.06.2022

 

Solen gir og tar. Den gir liv og glød til ansiktet, og den kan ta unødvendig mange år fra huden din. Men sommeren kan selvfølgelig nytes med pleiende solkremer for ansiktet som gir godt med anti-age solbeskyttelse. 

Anti-age solbeskyttelse for ansiktet

Solkremens viktigste oppgave er å beskytte mot solens skadelige stråler, sier Svein Olav Andersen fra L’Oréal som fører blant annet solprodukter fra La Roche-Posay og Vichy. Han jobber blant annet mot apotek, sykehus, hudleger og dermatologer for å gi kunnskap og informasjon om temaer som hudpleie og solbeskyttelse.   

Svein Olav vet at mange unngår å bruke solkrem med høy solfaktor, og argumentene kan være mange. 

– Jeg blir aldri brun, er én av unnskyldningene, men du blir brun selv om du bruker høy solfaktor. Det tar bare litt lengre tid, og du slipper for tidlig aldring av ansiktshuden. Husk at ansiktet er eksponert for UV-stråler hele tiden, selv i dårlig vær, så du får farge, sier han. 

Solkremer som også gir hudpleie

En god solkrem for ansiktet gir både god beskyttelse mot UV-strålene og motvirker nedbryting av huden. Men en solkrem for ansiktet bør også gi samme hudpleien en dagkrem normalt ville gitt huden din.

– Mange skifter ut dagkremen med solkrem for ansiktet om sommeren, sier farmasøyt Line Grannæs ved Vitusapotek Fornebuporten. I apoteket selger hun solkremer med anti-age pleie, solbeskyttelse for sensitiv hud, kvisete og uren hud osv.  

– Det viktigste for alle er at solkremene for ansiktet forebygger aldring av huden, gir godt med fuktighet og beskytter mot å bli solbrent. Derfor bør du finne et solprodukt som passer din hudtype og ditt behov, sier Line.  

– Velg en solkrem for ansiktet som har de samme egenskapene som din vanlige dagkrem. Konsistensen bør være tilpasset hudtypen din. En lettere konsistens for fet hud, og en rikere konsistens for en tørr hud, tilføyer Svein Olav Andersen.

UV-stråler bryter ned kollagenet 

– Over 80 prosent av aldringstegnene skyldes sollyset, og ikke at du blir eldre, understreker Svein Olav og bruker eksempelet med en gårdbruker som har jobbet ute i hele sitt liv.  

– Han er brunbarket og grov i huden i nakken som har vært i solen, men under jakken som dekker resten av ryggen, er huden hvit, glatt og fin.  

Hva er grunnen til at huden eldes av solen? 

– UV-strålene lager rynker ved at kollagenet i huden brytes ned. Det er kollagenet som gir huden fylde og spenst. Derfor inneholder ofte anti-age hudpleie peptider som er med på å øke kollagenproduksjonen i huden, forklarer han. 

Dagkrem med solfaktor 

– Dagkremen min inneholder solfaktor. Er det da nødvendig med solkrem? 

Dagkrem med UV-filter har lavere solbeskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler. Solfiltrene er mindre avanserte og inneholder færre filtertyper enn en solkrem, men det fungerer fint om du er ute i kortere tid, sier Svein Olav. 

Skal du oppholde deg ute i lenger tid, for eksempel gjøre hagearbeid, være på stranden, på tur osv., anbefaler han solkrem med høy solfaktor, for eksempel La Roche-Posay Anthelios Ultralett solkrem SPF 50+.

– En dagkrem med UV-beskyttelse holder når du for eksempel går til jobben om morgenen. Så kan du heller smøre på solkrem dersom du skal sitte ute og spise lunsj midt på dagen. Da er det fint å ha en solkrem i lommestørrelse med deg, for eksempel Avène Sun Reflex SPF 50+ eller Solero Solspray reisestørrelse, sier farmasøyt Line Grannæs fra Vitusapotek.  

– Og husk å smøre hals og bryst i tillegg til ansiktet! 

Solen gir huden pigmentflekker

Hudendringer med pigmenteringer er som regel godartet, men mange synes at pigmentflekker er skjemmende utseendemessig.  

– Pigmenteringer i huden oppstår i områder hvor det er økt produksjon av melanin, og hovedårsaken er soleksponering, forteller Svein Olav Andersen. 

Det finnes ulike typer pigmentforandringer. Den mest vanlige er Lentigo solare (solaris) som mange kaller leverflekker, men det har ingenting med leveren å gjøre.  

– Flekkene ses oftest på godt voksne mennesker som har hatt et langt liv i solen og kommer mest til syne i ansiktet og på hendene, sier han. 

Pigmentforandringen Melasma skyldes også soleksponering, men hormonendringer under graviditet eller bruk av p-piller, er en stor del av årsaken her.  

Solkrem mot pigmentflekker

– Pigmenteringer kan forebygges med god solbeskyttelse og høy faktor. Vichy Capital Soleil Anti-dark Spot til ansikt, er en farget solkrem for ansiktet som både beskytter, forebygger og kamuflerer ujevn farge og flekker, tipser Svein Olav.

Det går an å bli kvitt pigmentflekker, men da må du oppsøke hjelp hos private klinikker som kan fjerne pigmentflekkene ved såkalt frysebehandling, bruke laser eller reseptbelagte kremer.  

Slik virker UVA- og UVB-stråler på huden

Både UVA- og UVB-strålene påvirker huden, aldring og hudkreft, men de virker på ulike måter.  

UVA-strålene har lengre bølgelengde og er mindre intense enn UVB-strålene. Men UVA trenger dypere ned i huden der de kan påvirke hudens DNA (arvestoff) og redusere immunforsvaret.  

UVB-strålene forårsaker solbrenthet, men gir også brunfarge og gjør at huden produserer de viktige D-vitaminene.  

– Når det er sagt: Du trenger ikke mange minutter i solen for å produsere godt med vitamin D, understreker Svein Olav. 

SPF-verdien, solfaktoren, på solkremen din forteller hvor godt den beskytter huden mot UVB-stråler, og reglene sier at UVA-beskyttelsen skal være minst én tredjedel av denne verdien. 

– Går du opp i solfaktor, vil også UVA-beskyttelsen gå opp og du får en best mulig solbeskyttelse mot aldring av huden, sier han.

Her kan du få gode smøretips slik at solkremen virker som den skal. 

Anti-age solbeskyttelse hos Vitusapotek

Leter du etter en god anti-age solbeskyttelse som passer akkurat din hud? Det kan være vanskelig å finne fram i jungelen av solkremer. Vi vet! Så kom gjerne innom ditt nærmeste Vitusapotek og finn solkremen som passer din hudtype og hudtilstand. Hos oss finner du ansatte med utdanning og kompetanse innen hudpleie.

Det skal være trygt å handle på Vitusapotek. Alle hudprodukter, som selges hos Vitusapotek, inkludert solsprayer, solkremer og solstifter, har gått gjennom en nøye kvalitetskontroll utført av fagfolk.

Du kan også bestille solprodukter gjennom vårt nettapotek som har ulike leveringsalternativ. Få produktene tilsendt til nærmeste postkontor eller Post i butikk, eller bestill varene og velge Klikk & Hent. Da kan du plukke opp varene hos valgt Vitusapotek, raskt og enkelt, innen en time. 


Kilde: Vitusapotek

Sist oppdatert: april 2021

Les mer: