Vitusapotek
Sol

Brems rynkene med anti-age solbeskyttelse

Nyt sommersolen med god anti-age solbeskyttelse i form av solkremer og hudpleie som sørger for å bremse for tidlig aldring av huden med rynker og pigmentflekker.

Brems rynkene med anti-age solbeskyttelse
Profile Picture
Publisert: 13.04.2021
Sist oppdatert: 16.02.2024

 

Solen gir og tar. Den gir liv og glød til ansiktet, og den kan ta unødvendig mange år fra huden din. Men sommeren kan selvfølgelig nytes med pleiende solkremer for ansiktet som gir godt med anti-age solbeskyttelse. 

Anti-age solbeskyttelse for ansiktet

Solkremens viktigste oppgave er å beskytte mot solens skadelige stråler. Mange unngår å bruke solkrem med høy solfaktor, men du blir alltid brun selv ved bruke av høy solfaktor, det tar bare litt lengre tid! I tillegg slipper du for tidlig aldring av ansiktshuden. Husk at ansiktet er eksponert for UV-stråler hele tiden, selv i dårlig vær! 

Solkremer som også gir hudpleie

En god solkrem for ansiktet gir både god beskyttelse mot UV-strålene og motvirker nedbryting av huden. Men en solkrem for ansiktet bør også gi samme hudpleien en dagkrem normalt ville gitt huden din.

– Mange skifter ut dagkremen med solkrem for ansiktet om sommeren, sier farmasøyt Line Grannæs ved Vitusapotek Fornebuporten. I apoteket selger hun solkremer med anti-age pleie, solbeskyttelse for sensitiv hud, kvisete og uren hud osv.  

– Det viktigste for alle er at solkremene for ansiktet forebygger aldring av huden, gir godt med fuktighet og beskytter mot å bli solbrent. Derfor bør du finne et solprodukt som passer din hudtype og ditt behov, sier Line.  

– Velg en solkrem for ansiktet som har de samme egenskapene som din vanlige dagkrem. Konsistensen bør være tilpasset hudtypen din. En lettere konsistens for fet hud, og en rikere konsistens for en tørr hud.

UV-stråler bryter ned kollagenet 

Over 80 prosent av aldringstegnene skyldes sollyset. UV-strålene lager rynker ved at kollagenet i huden brytes ned. Det er kollagenet som gir huden fylde og spenst. Derfor inneholder ofte anti-age hudpleie peptider som er med på å øke kollagenproduksjonen i huden. 

Dagkrem med solfaktor 

– Dagkremen min inneholder solfaktor. Er det da nødvendig med solkrem? 

Dagkrem med UV-filter har lavere solbeskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler. Solfiltrene er mindre avanserte og inneholder færre filtertyper enn en solkrem, men det fungerer fint om du er ute i kortere tid. 

Skal du oppholde deg ute i lenger tid, for eksempel gjøre hagearbeid, være på stranden, på tur osv., anbefaler vi solkrem med høy solfaktor, for eksempel Avène Sun B-Protect SPF 50+.

– En dagkrem med UV-beskyttelse holder når du for eksempel går til jobben om morgenen. Så kan du heller smøre på solkrem dersom du skal sitte ute og spise lunsj midt på dagen. Da er det fint å ha en solkrem i lommestørrelse med deg, for eksempel Avène Sun Reflex SPF 50+, sier farmasøyt Line Grannæs fra Vitusapotek.  

– Og husk å smøre hals og bryst i tillegg til ansiktet! 

Solen gir huden pigmentflekker

Hudendringer med pigmenteringer er som regel godartet, men mange synes at pigmentflekker er skjemmende utseendemessig.  

– Pigmenteringer i huden oppstår i områder hvor det er økt produksjon av melanin, og hovedårsaken er soleksponering, forteller Svein Olav Andersen. 

Det finnes ulike typer pigmentforandringer. Den mest vanlige er Lentigo solare (solaris) som mange kaller leverflekker, men det har ingenting med leveren å gjøre.  

– Flekkene ses oftest på godt voksne mennesker som har hatt et langt liv i solen og kommer mest til syne i ansiktet og på hendene, sier han. 

Pigmentforandringen Melasma skyldes også soleksponering, men hormonendringer under graviditet eller bruk av p-piller, er en stor del av årsaken her.  

Solkrem mot pigmentflekker

Pigmenteringer kan forebygges med god solbeskyttelse og høy faktor. Eucerin Pigment Control Sun Tinted SPF50+, er en farget solkrem for ansiktet som både beskytter, forebygger og kamuflerer ujevn farge og flekker.

Slik virker UVA- og UVB-stråler på huden

Både UVA- og UVB-strålene påvirker huden, aldring og hudkreft, men de virker på ulike måter.  

UVA-strålene har lengre bølgelengde og er mindre intense enn UVB-strålene. Men UVA trenger dypere ned i huden der de kan påvirke hudens DNA (arvestoff) og redusere immunforsvaret.  

UVB-strålene forårsaker solbrenthet, men gir også brunfarge og gjør at huden produserer de viktige D-vitaminene, og du trenger ikke mange minutter i solen for å produsere godt med vitamin D. 

SPF-verdien, solfaktoren, på solkremen din forteller hvor godt den beskytter huden mot UVB-stråler, og reglene sier at UVA-beskyttelsen skal være minst én tredjedel av denne verdien. 

Går du opp i solfaktor, vil også UVA-beskyttelsen gå opp og du får en best mulig solbeskyttelse mot aldring av huden.

Her kan du få gode smøretips slik at solkremen virker som den skal. 

Anti-age solbeskyttelse hos Vitusapotek

Leter du etter en god anti-age solbeskyttelse som passer akkurat din hud? Det kan være vanskelig å finne fram i jungelen av solkremer. Vi vet! Så kom gjerne innom ditt nærmeste Vitusapotek og finn solkremen som passer din hudtype og hudtilstand. Hos oss finner du ansatte med utdanning og kompetanse innen hudpleie.

Det skal være trygt å handle på Vitusapotek. Alle hudprodukter, som selges hos Vitusapotek, inkludert solsprayer, solkremer og solstifter, har gått gjennom en nøye kvalitetskontroll utført av fagfolk.

Du kan også bestille solprodukter gjennom vårt nettapotek som har ulike leveringsalternativ. Få produktene tilsendt til nærmeste postkontor eller Post i butikk, eller bestill varene og velge Klikk & Hent. Da kan du plukke opp varene hos valgt Vitusapotek, raskt og enkelt, innen en time. 


Kilde: Vitusapotek

Les mer: