Vitusapotek
Hudsykdommer og utslett

Behandling av eksem hos voksne

Det er ingenting som heter å smøre seg bort når det kommer til eksem hos voksne. Med gode vaner og riktig hudpleie og behandling, kan du bli kvitt plagsom kløe og irritert hud.

Behandling av eksem hos voksne
Profile Picture
Publisert: 11.08.2020
Sist oppdatert: 28.11.2022


Eksem hos voksne svinger mellom gode og dårlige dager. Utbrudd av eksem kan komme og gå.

– Mange har eksem uten at de vet det, og da vet de heller ikke at det finnes hjelp og lindring av symptomene, slik som kløe og irritert hud, sier Lin Fostås. Hun er opplæringsansvarlig hos Pierre Fabre i Norge, som har mange gode produkter for eksem, tørr hud og atopisk hud hos voksne, slik som A-Derma og Dexeryl som du finner hos Vitusapotek.

– I tillegg har en del voksne litt eksem som de ikke gjør noe med fordi det går over. Men blir symptomene gjentagende, bør du oppsøke lege, sier hun. 

Fakta om eksem

Eksem er ikke bare en sykdom, men en fellesbetegnelse for flere typer eksem. Tilstanden kan skyldes både arv og miljø. Dette er typiske kjennetegn ved eksem:

• Hudsykdommen er ikke alltid kronisk, men kan også være akutt. Eksem veksler mellom hvilefase og utbruddsfase.

• Mange med atopisk eksem som barn får eksem som voksne. 

• Symptomer: Tørr og kløende hud, rødt utslett, hevelser og/eller blemmer. Symptomene kommer til syne i ansikt, hodebunn, nakke og overkropp, men kan også oppstå andre steder på kroppen. Hud kan fortykkes på grunn av kløe.

• Eksem kan blusse opp om vinteren, i tørt inneklima, for kraftige hudbehandlinger og feil hudpleie.

Viktig med hudpleie ved eksem hos voksne

– Mange forstår ikke at eksem hos voksne kan holdes i sjakk. Få inn gode vaner og bruk riktige pleieprodukter før eksemet er blitt et problem, for en hud som klør går utover livskvaliteten. Nattesøvnen påvirkes, noe som igjen går utover hverdagen, sier Lin.

I tilfeller hvor du ikke får bukt med problemet, er kortisonkremer en vanlig medisinsk behandling som brukes ved eksem. Vi anbefaler at dette brukes i samråd med lege.

Effektiv forebygging av eksemhud 

Voksne som har eksem, har i mange tilfeller hatt atopisk eksem som barn. Fra å være rødt med pussfylte blemmer hos små barn, blir eksemet mer tørt og kløende med alderen. 

Barneeksemet kan forsvinne i 12-årsalderen for så å dukke opp igjen i voksen alder.

– Selv om det ikke finnes noen kur mot eksem, kan du faktisk bli kvitt kløe og plagsomme symptomer ved hjelp av gode, daglige og regelmessige hudpleierutiner, sier Lin.

Hun anbefaler folk å velge produkter som er spesielt utviklet for ditt problem. De plantebaserte produktene fra A-Derma kommer i en rekke serier. Noen er spesielt laget for pleie og forebygging av utbrudd, andre for atopisk hud eller umiddelbar lindring av plager som følger med eksemutbrudd.

– Kløe er det mest plagsomme symptomet, så bruk produkter som gjør noe med den utfordringen.

Produkter som beskytter hudbarrieren er ekstremt viktig for deg med eksem. Det forhindrer tap av fuktighet samtidig som huden beskyttes mot forurensning, sopp, virus og bakterier som kan gi betennelse og enda mer kløe, sier Lin.

– Ikke vent til utbruddet av eksem kommer, men forebygg plagene med god hudpleie, understreker fagsjefen.

Mange opplever også at huden lettere blir irritert etter trening.

– Dusj rett etter trening slik at ikke svette og salt ligger på huden og skaper irritasjon, svie og kløe, tipser Lin Fostås.

Pleietips for voksen hud med eksem

En riktig vask for eksemhud gjør den ikke bare ren, men gir også fuktighet og beskyttelse.

– Unngå å ha for varmt vann og ikke dusj for lenge. Klapp, og ikke gni, huden fri for vann. Varm kremen i hendene før du smører deg med store og rolige sirkelbevegelser. Du kan gjerne smøre huden mens den er våt. 

Bruk gjerne vask og fuktighetspleie fra samme serie slik at ingrediensene fra hvert produkt virker sammen, tipser Lin.

– Finn dine favoritter, så blir det enklere å gjennomføre pleien. Konsistensen på produktene må også være tiltalende for deg. Kanskje du vil ha en lettere lotion om sommeren og en rik krem på vinteren? 

Finn produktene du liker, slik at du faktisk bruker dem, understreker hun.

Kulde og sol påvirker eksem

Om vinteren får de fleste tørrere hud. Eksem forverres gjerne om vinteren med tørr luft både inne og ute. 

Om våren og sommeren kan eksemet bli bedre, men det er viktig å unngå solbrent hud.

Les mer om hvordan ta vare på den stopiske huden om sommeren her.

Bruk helst solkremer beregnet for svært tørr hud med atopiske tendenser, for eksempel A-Derma Protect med høyeste beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler og med evne til å styrke hudbarrieren i solen. 

Proff hjelp hos Vitusapotek!

Hos Vitusapotek har vi en rekke produkter laget for en hud med atopiske tendenser og eksem hos voksne tilpasset både ansikt og kropp. Våre hudkompetente ansatte hjelper deg gjerne med råd for god pleie. Bare spør hos ditt nærmeste Vitusapotek. Vi vet!

Refusjon ved pleie av eksem hos voksne?

Hvis du har en utbredt og kronisk hudlidelse som fører til uttørking av huden, samt har en legeerklæring på dette, kan du få dekket utgifter til hudpleieprodukter inntil en viss sum. Les mer om refusjonsordningen på helsenorge.no.


Kilde: Leverandør / Pierre Fabre i Norge

Les mer: