Vitusapotek
Hudsykdommer og utslett

Få hjelp mot atopisk eksem hos barn

Atopisk eksem er en hudsykdom som kan gå utover livskvaliteten hos barn, til fortvilelse for oss foreldre. Men det finnes mye god hjelp å få hos Vitusapotek for en tørr hud som klør.

Få hjelp mot atopisk eksem hos barn
Profile Picture
Publisert: 07.08.2020
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hva er atopisk eksem hos barn?

Atopisk eksem hos barn, også kalt barneeksem eller atopisk dermatitt, er en hudsykdom som kommer i bølger med oppblussing av utslett som gjør huden tørr, rød og kløende. 

Proffe råd ved atopisk eksem hos barn og baby

– Atopisk eksem ser man ofte på kinn, hake og hodebunn hos babyer. Etterhvert som barnet blir større, kommer utbruddene som regel i større ledd, som knehaser og albuekroker, forteller Margrete Lund. Hun er fagansvarlig hos ACO Hud Perrigo Norge som har flere hudprodukter beregnet for pleie av eksemhud, blant dem ACO Minicare og Canoderm som du finner hos ditt nærmeste Vitusapotek.

Hos Vitusapotek finner du også flere produkter laget for eksem og atopisk eksem fra blant annet Mustela, Sebamed, Decubal og A-Derma.  Våre hudkompetente ansatte hjelper deg gjerne med proffe råd for god pleie og med å finne produktene som kan hjelpe ved atopisk eksem hos barn. 

Forebygg hud som klør

En atopisk hud har en utett hudbarriere hvor fuktighet siver ut innenfra, og mikrober og irriterende stoffer på huden finner veien inn i sprekker i den tørre huden. Det gir igjen irritasjoner og betennelser som klør ytterligere og kan gi nye sprekker med enda flere betennelser. Dermed er man inne i en ond sirkel.

– Derfor er det viktig hva du smører på huden, sier Margrete Lund.

– Og det er alltid bedre å forebygge enn å behandle. Det sentrale her er å forebygge oppblussing. 

Her er fagsjefens råd til pleie av atopisk eksem hos barn.

Velg riktig krem ved barneeksem

– Bruk fuktighetskremer som styrker hudbarrieren, sier Margrete Lund. Kremene for atopisk eksem inneholder ofte gode fuktbindere som karbamid eller glyserol.

– Karbamid kan føre til forbigående svie og ubehag på en sår hud. I perioder der huden er
følsom for karbamid, kan du gå for en annen fuktbinder. ACO Miniderm inneholder fuktighetsgivende glyserol i stedet for karbamid og er et reseptfritt legemiddel til behandling av tørr hud, forteller Margrete.

– Det må smøres i gode og onde dager. Så ikke start først når huden har utbrudd. Smør tilstrekkelig på og minst to ganger daglig. Ha alltid med en liten tube når du er på farten i tillegg til den større krempumpa hjemme, tipser hun.

Barn med atopisk hud kan få irritasjoner rundt munnen av visse typer mat når de spiser. Også her har Margrete Lund et godt tips:

Smør Aco Minicare krem rundt munnen til barnet før det spiser. Den fettrike kremen beskytter mot irritasjon fra for eksempel sitrusfrukter.

Skånsom vask av atopisk hud

Vask av en atopisk hud bør gjøres med milde produkter som er laget for en tørr og følsom hud og som ikke gir irritasjoner.

– Uansett bad eller dusj: Ikke bruk for varmt vann og ikke vær for lenge i dusjen eller badekaret.

Bader du barnet, kan du tilsette badeolje i de siste to minuttene. 

Klapp huden tørr og smør barnet umiddelbart etterpå, råder Margrete Lund. 

– Ikke vær redd for kortison

Uansett pleie av atopisk hud hos barn, vil utbruddene komme. Da trengs noe mer enn fuktighet til huden.

– Smør huden med kortisonkrem som demper betennelse og kløe. Apotekene har reseptfrie og milde kortisonkremer, men ofte trengs noe sterkere som legen må foreskrive, sier Margrete Lund.

– Unngå solbrenthet ved å bruke høyeste solfaktor og smør på nok solkrem. Ikke la barnet være i solen lenge av gangen, og husk at den viktigste beskyttelsen er skygge, klær og solhatt. 

Velg helst solkremer laget for en følsom hud og som styrker hudbarrieren og tilfør fuktighet både før og etter bad i klorvann, tipser Margrete Lund. Solkremer som eksempel ACO Sun Lotion, egner seg til eksemhud.

Atopisk eksem kan forsvinne

Alvorlighetsgraden av atopisk eksem hos barn varierer, og de fleste blir bedre med årene. 6 av 10 vokser av seg atopisk eksem eller får mildere symptomer. 

– Men den atopiske huden har du allikevel med deg gjennom hele livet. En del får en mer følsom hud, og omtrent én fjerdedel får håndeksem senere i livet, forteller Margrete Lund.

Her er flere fakta om atopisk eksem hos barn, babyer og voksne:

Fakta om atopisk eksem hos barn

• Kronisk og tilbakevennende sykdom. Kalles også atopisk dermatitt, astmaeksem eller barneeksem. Rammer både babyer, småbarn og voksne.

• Vanlige symptomer er kløende utslett, tørr og irritert hud hvor infeksjoner lett kan oppstå. 

• Utbruddsperiodene kommer og går med hvile- og utbruddsfase. 

• Årsaken er ikke fastslått, men sjansen er større for å få atopisk eksem dersom foreldrene dine har hatt det. Også miljømessige faktorer kan være utløsende. Kan ikke helbredes, men symptomene kan behandles.

• Nær ett av fire småbarn og 10 prosent av norske 18-åringer har atopisk eksem. 90 prosent av tilfellene utvikles i de første ukene av livet og fram til fireårsalderen.
• Atopisk eksem forsvinner ofte før fylte 12 år.

• Rundt halvparten av alle med atopisk eksem vil få allergiske sykdommer som høysnue (pollenallergi) og allergisk astma

Her finner du enda mer nyttig informasjon om atopisk eksem.  

Kilder: helsebiblioteket.no, nhi.no, Berents mfl; Tidsskriftet 2018, lhl.no

Les mer: