Vitusapotek
Øye og øre

Enkel behandling av tørre øyne

Tørre øyne kan være irriterende og hemmende i hverdagen. Symptomer på tørre øyne kan være øyne som renner og svir, eller et uklart syn. TearsAgain Lipidspray reduserer fordampning og bevarer øyets naturlige fuktighet.

Enkel behandling av tørre øyne
Profile Picture
Publisert: 16.05.2022
Sist oppdatert: 02.12.2022

Hvorfor får man tørre øyne?

Tørre øyne er en av de mest vanlige årsakene til at man oppsøker øyelege eller optiker. Tilstanden kan oppleves som ubehagelig, kan gi synsforstyrrelser og potensielt skade øyets overflate over tid.

Det finnes noen forebyggende tiltak du kan gjøre på egenhånd for å gjøre situasjonen bedre, før behovet for medisinsk hjelp melder seg.

-        Hvis du er plaget med tørre øyne er det viktig å få i gang øyets fettproduksjon (lipidproduksjon). Det kan for eksempel gjøres ved å stimulere øyet ved hjelp av varme, massasje av øyekanten eller rengjøring av øyekanten, sier Espen Haugerud ved ABIGO Medical.

Mange rammes av tørre øyne flere ganger i livet. For å behandle tørre øyne mest mulig effektivt, er det viktig at man identifiserer årsaken og jobber for å fjerne det – og ikke bare symptomene.

Det finnes mange ulike årsaker til at du kan være plaget med at øynene blir tørre og rennende. Symptomene kan variere ut ifra hvor alvorlig tilstanden er, fra milde plager til mer alvorlige tilstander. Enkelte sykdommer og bruk av en del medikamenter kan også øke sannsynligheten for å få tørre øyne. Også miljøet vi befinner oss i kan forårsake tørre øyne, som for eksempel kald og tørr luft eller klimaanlegg.

-        Dersom innemiljøet du bor eller jobber i har tørr luft, eller aircondition står på, kan flere oppleve å få litt svie og ubehag. Da kan det være at du mangler tårevæske eller at det er sprekker i tårefilmen i øyet.

Både alder, bruk av kontaktlinser og hormonelle endringer er faktorer som kan påvirke øynene våre. Også mye tid foran skjerm kan gjøre øynene irriterte. I noen tilfeller kan disse faktorene forstyrre det beskyttende laget på øyet, som enten kan gjøre tåreproduksjonen dårligere, eller gjøre at tårevæsken fordamper raskere.

I 8 av 10 tilfeller skyldes dette at øyets mekanisme for å holde på fuktighet er skadet, og den slipper dermed ut for mye fukt. Riktig behandling vil derfor være å beholde denne fuktigheten i øyet, og hindre at fukten fordamper.

 

TearsAgain Lipidspray reduserer fordampning og bevarer øyets naturlige fuktighet. I en brukerundersøkelse kom det fram at 84% viser til TearsAgain som et effektivt behandlingsmiddel.

Symptomer på at du har tørre øyne

Hvis øyet blir tørt kan det gi en grusete eller sviende følelse, og mange opplever i tillegg at øynene kan bli trette og synet kan bli tåkete. At øynene renner kan også være et tegn på at øyet er tørt, og er en reaksjon av at det tørre øyet overkompenserer og produserer for mye tårevæske.

Vanlig symptomer på tørre øyne er:

Mange vet ikke at disse tegnene er symptomer på tørre øyne. Spesielt kan rennende øyne skape forvirring.

Gjenfukting av tørre øyne

Fettstoffer finnes naturlig i øyet, og har som oppgave å beholde fuktigheten på øyet. Når denne kommer ut av balanse, er det mange som kan oppleve å få tørre øyne.

TearsAgain Lipidspray vil tilføre ekstra fettstoffer til øyet, blandes med tårenes egne fettstoffer og bidra til å beholde fuktigheten i øyet.

 

Øynene våre produserer tårevæske som skaper et smørende og beskyttende lag på øyet. Dette laget, kalt tårefilmen, består av fett (lipider), vann og muciner (slim), og har som funksjon å beskytte øyet mot sår, skader og infeksjoner. Fettstoffene produseres i øyelokkene og har som oppgave å utsette fordampningen av det beskyttende laget. Fordampning fra øyet er helt naturlig, og er en prosess som skjer hos alle. Problemet oppstår når fordampningen skjer for raskt, og kan gjøre at øynene blir såre og irriterte. TearsAgain Lipidspray vil bidra til å bremse denne prosessen.

Slik bruker du TearsAgain Lipidspray

Når du bruker sprayen og blunker, vil fettstoffene fordeles over øyets overflate og reparerer det skadede området. Når skaden er reparert, stabiliseres tårefilmen og fordampningen minsker. Å tilføre fettstoffer vil altså ivareta øyets naturlige funksjon for å bevare fuktighet.

 

Det er ikke et fasitsvar på når man kan forvente en effekt av sprayen. Noen er mer plaget enn andre, og har flere sprekker i det beskyttende laget på øyet. Mange opplever en umiddelbar lindring, mens andre ikke får lindring før det har gått noen uker.

-        TearsAgain Lipidspray skal bidra til å bygge opp tårefilmen. Det blir som å reparere et sår. Hvis du har et skrubbsår og setter på et plaster, så blir jo ikke såret borte på et sekund, men det vil gro gradvis.

Det finnes med andre ord ingen begrensinger for hvor lenge du kan bruke TearsAgain Lipidspray.

For de som har store utfordringer med tørre øyne, kan det være nødvendig å bruke lipidsprayen som en del av den hverdagslige rutinen fram til tilstanden blir bedre. I en slik situasjon vil en øyelege hjelpe deg å kartlegge alvorlighetsgraden for dine problemer med tørre øyne. TearsAgain Lipidspray kan fint brukes med både kontaktlinser og sminke, og er ingen hindring for å gjennomføre dine daglige rutiner og vaner.

Resultater og erfaringer ved bruk av TearsAgain Lipidspray

Det har blitt gjort en klinisk studie som viser at brukere av TearsAgain Lipidspray er svært fornøyde med resultatene.

  • Etter kun fire ukers bruk opplevde pasientene klare forbedringer.
  • Etter seks måneders kunne 94% av pasientene vise til normale verdier av BUT (Breake up Time), det vil si tiden det tar før tårefilmen brytes opp og øyet begynner å føles tørt.
  • 4 av 5 oppga at de ville anbefalt produktet til en venn.

Nye metoder for å oppdage og behandle øyeproblemer

Når øynene er tørre forårsaket av økt fordamping, kalles tilstanden Meibomsk kjerteldysfunksjon.

Helt enkelt betyr det at øyet mangler fettstoffer. Det er kjertler i øyelokket som produserer fettstoffer til øyet, og når disse svikter vil det gjøre øynene tørre og irriterte. Et forskningsprosjekt utført av Tørreøyneklinikken viser at tilstanden kan oppdages tidlig ved å bruke infrarød fotografering av øyelokkene. I praksis vil det bety at du vil kunne finne årsaken til problemet med tørre øyne i en tidlig fase, og gjøre tiltak for å unngå at problemet blir verre. Studien ble gjennomført i samarbeid med Harvard Medical School (Boston, USA), og publisert i det prestisjetunge tidsskriftet American Journal of Ophthalmology.

Oppsøk øyelege dersom du har disse plagene med tørre øyne

Behandling ved tørre øyne handler om å sette i gang tiltak for at øynene blir mindre irriterte. Før du starter egenbehandling er det først viktig å finne årsaken til problemet.

-        Du bør ha en historikk på at du er plaget med tørre øyne, og da har man gjerne vært innom en optiker eller øyelege som har utstyr til å undersøke deg.

Hos en optiker kan du få hjelp til å behandle milde plager med tørre øyne. Har du derimot mer moderate eller alvorlige plager med tørre øyne, bør du oppsøke en øyelege. Der vil de ha riktig utstyr og metoder til å undersøke hva som forårsaker dine øyeplager, og kompetansen til å gjennomføre utredning og behandling av problemene du har.

 

Kilde: Leverandør

Les mer: