Vitusapotek
Øye og øre

Reseptfri hjelp til tørre øyne

Alle kan få øyne som i perioder kjennes tørre og såre. Da er det fint å vite at du får gode råd og reseptfri hjelp til tørre øyne hos ditt nærmeste Vitusapotek.

Reseptfri hjelp til tørre øyne
Profile Picture
Publisert: 10.11.2021
Sist oppdatert: 02.12.2022

Årsak til tørre øyne

Mange trenger hjelp til tørre øyne, enten i perioder eller på fast basis.

Årsaken til at øynene er tørre, kan være øyesykdommer, andre underliggende sykdommer, behandlinger og medisiner, men for mange handler det om hverdagssituasjoner.

– Tre av de vanligste årsakene til at øynene blir tørre og såre, er:
 

- I tillegg kan vi få tørre øyne i perioder hvor vi er mye stresset og slitne, forteller Nils-Petter Hansen, daglig leder i Théa Norge. Firmaet lager blant annet produkter til behandling av en rekke øyesykdommer og samarbeider tett med forskere og øyeleger for å få fram nye behandlingsmuligheter.

Hjelp til tørre øyne med fuktgivende øyedråper

Théa har blant annet utviklet en flaske som holder øyedråper sterile og fri for bakterier og annen forurensning uten behov for konserveringsmidler, noe som er et stort pluss for brukere av kontaktlinser. Grunnen er at konserveringsmidler kan misfarge linser som brukes over lengre tid. I tillegg er det i dag godt dokumentert at konserveringsmidler, på generelt grunnlag, bør unngås i øyedråper.

– Øyedråpene Thealoz Duo er basert på hyaluronsyre, uten konserveringsmidler og er trygge å bruke. Øyedråpene fukter øyet og er velegnet for tørre øyne. Hyaluronsyre finnes naturlig i kroppen. Dette er, til tross for navnet, ikke en syre, men et sukkermolekyl som binder store mengder fuktighet. Dermed kan øyedråpene brukes av alle, og du trenger ikke være redd for overdosering, forteller Nils-Petter.

Bedring innen en uke

– Har du vonde og tørre øyne, skal drypping med øyedråper gjøre det bedre i løpet av fire til seks dager. Vel å merke dersom øyedråpene er av god kvalitet, sier han.

Dersom øynene ikke blir bedre etter en stund med drypping, bør du oppsøke legehjelp for å undersøke om noe annet ligger bak ubehaget.

Bor du i Østlandsområdet, er Tørre øyneklinikken på Majorstuen i Oslo et godt alternativ for å få en grundig undersøkelse utført av øyeleger. Her kan de blant annet undersøke om den underliggende årsaken til problemene er kronisk hornhinnebetennelse.

Tilfør fuktighet ved tørt inneklima

Svært mange opplever tørre øyne på grunn av inneklimaet på jobben. Luftfuktigheten i kontorlandskap og andre arbeidslokaler, kan være svært lav selv om det er innenfor kravene for en arbeidsplass.

   – Moderne hus er ikke skapt for våre sårbare øyne. Merker du at øyene blir tørre, bør du tilføre fuktighet ved hjelp av øyedråper gjennom dagen. Er du sliten etter en lang dag, kan du dryppe øynene noen ganger når du kommer hjem. For meg har det reddet mange kvelder da trettheten rett og slett skyldes tørre øyne, tipser Nils-Petter.

Smøring av tørre hornhinner

– Husk at hornhinnen er svært følsom og egentlig bare er en forlengelse av huden, og akkurat som huden kan bli sår og tørr, kan også hornhinnen bli det.

Mens ingen synes det er rart å påføre håndkrem på tørre hender gjennom dagen, kan mange syntes det er rart å tilføre øynene ekstra fuktighet. Men som alt annet i livet handler det om å tillegge seg gode vaner i en moderne hverdag, understreker han.

Såre øyne med uvettig skjermbruk

I aldersgruppen 30-50 år er skjermbruk, eller mangel på vettig skjermbruk, en svært vanlig grunn til at øynene blir tørre og såre. Årsaken er at vi i gjennomsnitt blunker 50 prosent mindre foran en skjerm enn ellers.

   – Når vi blunker, frigjøres fettstoffer fra noen kjertler i øyelokkene slik at tårene våre ikke fordamper så fort, forteller Nils-Petter Hansen. Uten nok blunking blir øynene våre rett og slett tørre og såre.

   – Det viktigste når du sitter mye foran skjermen er å gi øynene hvile. Her kan du prøve 20-20-20 regelen:

20-20-20-metoden som smører øyene

Slik bruker du 20-20-20-metoden:

  • Hvert 20. minutt tar du øynene vekk fra skjermen.
  • Reis deg gjerne opp og se på noe 20 meter unna i 20 sekunder slik at øynene må fokusere på noe annet.
  • Ta så noen gode blunk slik at kjertlene i øyelokkene presses sammen og skiller ut fettstoffer som smører hornhinnen.

– Trenger du noe mer, kan du ha øyedråper stående klar ved skjermen ved behov, sier Nils-Petter.

Øyedråper for brukere av kontaktlinser

Selv om kontaktlinser kan være en årsak til at øynene blir irriterte, såre og tørre, trenger du ikke alltid å ty til briller for å få ting på stell igjen. Nils-Petter har følgende tips til dagslinsebrukere:

   – Når du har tatt linsen ut av beholderen på morgenen, tar du den på fingeren som vanlig. Ta én øyedråpe med hyaluronsyre, for eksempel Thealoz Duo øyedråper uten koserveringsmidler, i den konkave delen, det vil si i «skålen» til kontaktlinsen. Når du setter på linsen, vil hornhinnen få fuktighetsgivende smøring.

Drypp så øynene ved behov i løpet av dagen. Ett drypp før du fjerner linsene om kvelden, gjør det dessuten enklere å ta kontaktlinsene ut, forklarer han.
 

Hos Vitusapotek får du et stort utvalg av kontaktlinser til ulikt bruk. Som medlem i vår Kundeklubb VI+, får du alltid 20 % på alle linser.
 

Clearlii Vitamin endagslinser er fuktet i en patentert vitaminberiket linsevæske som kan bidra til å redusere øyeutmattelse. Øyelinsene inneholder hyaluronsyre som binder fuktighet samt UV-beskyttelse og fås i 22 ulike styrker, fra -0,75 til -6,00.

Se alle våre kontaktlinser her.

Hjelp til tørre øyne hos Vitusapotek

Hos ditt nærmeste Vitusapotek finner du et godt utvalg av øyedråper og øyegeler som smører og gir fuktighet til såre og tørre øyne.

Thealoz Duo øyedråper uten koserveringsmidler smører øynene godt over lang tid. Øyedråpene virker ikke slørende på synet og er supre til å fukte kontaktlinsene med gjennom dagen. Etter åpning, holder produktet i inntil 3 måneder. Et godt tips er å skrive på beholderen når du åpner den første gang, så vet du når produktet er utgått på dato.

Husk at hos Vitusapotek har vi også fast VI+ medlemsrabatt på alle kontaktlinser!

Kilde: Théa

Les mer: