Vitusapotek
Skjelett, muskler & ledd

Muskelsmerter

Muskelsmerter oppstår fordi muskelen er blitt skadet. Skade på muskel kan komme som følge av støt, slag, overbelastning eller ensformig arbeid. Ta smertene på alvor - smerter er et signal til deg om at noe i kroppen er galt.

Muskelsmerter

Sist oppdatert: 18.11.2022

Hva er muskelsmerter? 

Muskelsmerter er smerte, ømhet, stivhet eller nedsatt funskjonssevne i musklene. Man kan ha lokale smerter eller smerter i hele kroppen. Årsaken til lokale muskelsmerter er vanligvis feil bruk eller overbelastning av muskelen. En annen årsak kan være uvant bruk av muskelen. Mange opplever også muskelsmerter ved febersykdommer, særlig ved influensa. 

Hva kan du gjøre selv?

For lokale muskelsmerter kan massasje, avspenningssteknikker og egentrening ha en positiv effekt. Om du har en stillestittende jobbhverdag kan det være gunstig å bytte sittestilling, og eventuelt stå, noen ganger i løpet av en dag. Om du opplever muskelsmerter oppfordres det til å ha en så aktiv hverdag som mulig. Unngå å overbelaste muskler du har vondt i, men prøv å finne andre måter du kan trene på. Fysioterapi har god effekt på mange med muskelsmerter.

Førstehjelp ved akutte muskelskader

Dersom du opplever muskelsmerter på grunn av akutte skader som støt, slag, overbelastning eller forstuing, vil følgende tiltak (Rice-prinsippet) bidra til å begrense skadens omfang: 

 • Ro. Unngå å belaste området som er skadet
 • Is eller ispose. Avkjøl skadeområdet
 • Kompresjon. Bruk elastisk bandasje for å misnke hevelsen
 • Hev. Hold området hevet, legg armen eller foten på for eksempel en pute

Når den verste smerten og hevelsen er over, kan du sakte begynne å belaste området med vekt. Da vil helingsprosessen gå raskere, og du vil være bedre rustet mot lignende skader i fremtiden.  

Egenbehandling av muskelsmerter

For reseptfrie legemidler er paracetamol (Paracet, Pinex) førstevalget til egenbehandling av smerter. Det finnes også smertestillende og betennelsesdempende medisin (NSAIDs) som kan forsøkes. Har du lokale smerter vil behandling med en gel gi god effekt. Husk å lese pakningsvedlegget før bruk av legemidler.  Les mer om reseptfrie medisiner mot smerter her

Andre smertelindrende produkter

 • ThermaCare er selvoppvarmende omslag som gir effektiv smertelindring og avhjelper årsaken til smerten. Varmen trenger dypt ned i vevet og lindrer smerten målrettet.
 • Linnex varmekrem og Linnex varmestift er massasjekremer som lindrer ømme og stive muskler. 
 • Tigerbalsam er en aromatisk natursalve laget etter gammel kinesisk resept. Tigerbalsam kan brukes på stive og ømme muskler/ledd og masseres inn i huden 2-3 ganger daglig. Virker først behagelig kjølende, for så å gi varme.
 • Eis-Gel er et naturprodukt som gir en kjølende og lindrende virkning og kan til eksempel brukes på stive og ømme muskler.
 • Nexcare ColdHot Comfort varme- og kuldepakning kan brukes kald eller varm for naturlig smertelindring av ledd- og muskelplager.
 • AlfaCare Micropack til nakke lindrer stive og ømme muskler og gir en behagelig og varmende smertelindring. Varmes enkelt opp i stekeovn eller micro.

Når bør du oppsøke lege ved muskelsmerter?

 • Dersom du har sterke smerter.
 • Dersom du mistenker brist, brudd eller skader på leddbånd, sener eller muskler.
 • Dersom du ikke har effekt av reseptfrie medisiner etter noen dagers bruk.
 • Dersom smertene vedvarer over tid og du ikke kjenner årsaken til smertene.


Kilder: Norsk Helseinformatikk for helsepersonell, Helsenorge, Store Medisinske Leksikon og Norsk Legemiddelhåndbok