Vitusapotek
Skjelett, muskler & ledd

Muskelsmerter

Muskelsmerter kjennetegnes av ømme, stive, smertefulle muskler og kan være forårsaket av spenninger, stress eller feil sittestilling. Muskelsmerter kan også oppstå akutt fordi muskelen er blitt skadet. Skade på muskler kan komme som følge av støt, slag, overbelastning eller ensformig arbeid. I korte perioder kan smertestillende og betennelsesdempende legemidler brukes for å dempe smertene.

Muskelsmerter
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 15.03.2024 av Madeleine Nygård Stokvik

Hva er muskelsmerter? 

Muskelsmerter er smerte, ømhet, stivhet eller nedsatt funksjonsevne i musklene. Man kan ha lokale smerter eller smerter i hele kroppen. Årsaken til lokale muskelsmerter er vanligvis feil bruk eller overbelastning av muskelen. En annen årsak kan være uvant bruk av muskelen, for eksempel ved idrett. Mange opplever også muskelsmerter ved febersykdommer, særlig ved influensa. Akutte muskelsmerter oppstår gjerne som følge av skade som slag, støt, forstrekning eller forstuing.

Hva kan du gjøre selv?

Muskelsmerter kan i mange tilfeller forebygges. Om du har en stillesittende jobbhverdag kan det være gunstig å bytte sittestilling, og eventuelt stå, noen ganger i løpet av en dag. Om du opplever muskelsmerter oppfordres det til å ha en så aktiv hverdag som mulig. Unngå å overbelaste muskler du har vondt i, men prøv å finne andre måter du kan trene på. Fysioterapi har god effekt på mange med muskelsmerter.

Førstehjelp ved akutte muskelskader

Dersom du opplever muskelsmerter på grunn av akutte skader som støt, slag, overbelastning eller forstuing, vil følgende tiltak (Rice-prinsippet) bidra til å begrense skadens omfang: 

 • Rest- Ro. Unngå å belaste området som er skadet
 • Ice- Is eller ispose. Avkjøl skadeområdet
 • Compression- Kompresjon. Bruk elastisk bandasje for å minske hevelsen
 • Elevation- Hev. Hold området hevet, legg armen eller foten på for eksempel en pute

Når den verste smerten og hevelsen er over, kan du sakte begynne å belaste området med vekt. Da vil helingsprosessen gå raskere, og du vil være bedre rustet mot lignende skader i fremtiden.  

Egenbehandling av muskelsmerter

Ved lokale muskelsmerter

For lokale muskelsmerter kan massasje, avspenningsteknikker og egentrening ha en positiv effekt.

Ved milde til moderate muskelsmerter i forbindelse med forstuing eller forstrekning, kan du forsøke reseptfrie smertestillende i en kort periode. Førstevalget bør være en lokalvirkende, smertestillende gel.

Voltarol Forte gel er et reseptfritt legemiddel som smøres direkte på det vonde området, og virker ved å trenge gjennom huden og ned til dyptliggende betent vev. Voltarol Forte tilhører en gruppe legemidler som kalles NSAIDs og har smertestillende og betennelsesdempende effekt, samt reduserer hevelse. Les alltid pakningsvedlegget før bruk. Dersom du ikke kan bruke NSAIDs, kan legemidler som inneholder virkestoffet paracetamol (Panodil, Paracet, Pinex) være et alternativ.

Ved muskelsmerter i store deler av kroppen

Dersom du har smerter i flere ulike muskelgrupper og opplever muskelsmerter i store deler av kroppen, kan NSAIDs i form av tabletter forsøkes i korte perioder. NSAIDs anbefales ikke til alle, så det er viktig å lese pakningsvedlegget før bruk. Om du er usikker på hvilken type smertestillende du kan bruke, kan du også spørre oss i Vitusapotek eller høre med fastlegen din. Dersom du ikke kan bruke NSAIDs, kan et alternativ være tabletter som inneholder paracetamol.

Les mer om reseptfrie medisiner mot smerter her

Andre smertelindrende produkter

 • ThermaCare er selvoppvarmende omslag som gir effektiv smertelindring og avhjelper årsaken til smerten. Varmen trenger dypt ned i vevet og lindrer smerten målrettet.
 • Linnex varmekrem og Linnex varmestift er massasjekremer som lindrer ømme og stive muskler. 
 • Tigerbalsam er en aromatisk natursalve laget etter gammel kinesisk resept. Tigerbalsam kan brukes på stive og ømme muskler/ledd og masseres inn i huden 2-3 ganger daglig. Virker først behagelig kjølende, for så å gi varme.
 • Eis-Gel er et naturprodukt som gir en kjølende og lindrende virkning og kan til eksempel brukes på stive og ømme muskler.
 • Vidi Pharma Hot & Cold Pack varme- og kuldepakning kan brukes kald eller varm for naturlig smertelindring av ledd- og muskelplager.
 • AlfaCare Micropack til nakke lindrer stive og ømme muskler og gir en behagelig og varmende smertelindring. Varmes enkelt opp i stekeovn eller micro.

Når bør du oppsøke lege ved muskelsmerter?

 • Dersom du har sterke smerter.
 • Dersom du mistenker brist, brudd eller skader på leddbånd, sener eller muskler.
 • Dersom du ikke har effekt av reseptfrie medisiner etter noen dagers bruk.
 • Dersom smertene vedvarer over tid og du ikke kjenner årsaken til smertene.

Kilder: Norsk Helseinformatikk for helsepersonell, Helsenorge, Store Medisinske Leksikon og Norsk Legemiddelhåndbok

Les mer: