Vitusapotek
Ansiktspleie

Bør jeg endre hudpleie om vinteren?

Her er 9 spørsmål og svar på hvorfor det kan være en god ide å endre hudpleie om vinteren for å unngå en hud som blir mer sensitiv, irritert og tørr i kulden.

Bør jeg endre hudpleie om vinteren?
Profile Picture
Publisert: 12.11.2020
Sist oppdatert: 18.03.2024

Akkurat som du skifter ut luftige sommerklær og lette sandaler med varme vinterjakker og støvletter, trenger huden et skifte av hudpleie om vinteren. Nå trenger huden din pleie og produkter som gir god beskyttelse når nettene blir lange og kulden setter inn.

Hvorfor bør jeg skifte hudpleie om vinteren?

Om vinteren trenger huden ekstra omtanke. Den veksler mellom å være ute i vind og kulde, og inne i varm og tørr luft. Ja, du har kanskje merket at huden kan bli både tørr , rød og irritert, og føles mer varm, stram og sensitiv.

Behovet for endring av hudpleierutiner om vinteren er selvfølgelig individuelt, for her spiller hudtype, hudtilstand, alder og bosted inn. Jobber du ute, sitter du på et oppvarmet kontor, eller er du ut og inn fra kulde til varme i løpet av dagen? 

Også eksponering for kulde og tørr luft daglig har selvfølgelig noe å si.

Hvor er huden mest utsatt for uttørring om vinteren?

Både kropps- og ansiktshud blir som regel tørrere om vinteren, men det er ansiktet som er mest utsatt. Mye av huden blir beskyttet av klær, men fjeset er det verre å dekke til. Da må du sørge for å gi en hudpleie som «kler på» huden med fuktighetsgivende ingredienser og fettstoffer som nærer og beskytter.

Her er gode råd fra oss i Vitusapotek om hvordan du kan gjøre smarte endringer i hudpleierutinene fra sommer til vinter og beholde en hud i balanse, selv med årstider som svinger.

Hvilken ansiktsrens er best om vinteren?

Hudpleien starter alltid med rens. Og i den kalde årstiden er det viktigere enn ellers å ha en ansiktsrens som selvfølgelig fjerner smuss og sminke, men også tar vare på hudbarrieren og ikke fjerner beskyttende oljer fra huden.

Hva slags ansiktsvask er best for min hudtype?

Har du en tørr hudtype, eller en dehydrert hud, bør du være ekstra obs på hva slags rens du bruker. I tillegg får vi tynnere hud med alderen. Den får mindre underhudsfett, og på grunn av mindre talgproduksjon, blir huden tørrere enn før. Rensen du har brukt i alle år er kanskje uansett ikke optimal for huden din nå.

Har du en tørr vinterhud, kan du absolutt prøve fuktighetsgivende rensevann eller rensemelk. Fordelen med disse typene ansiktsrens, er at de kan brukes uten vann. Vann kan nemlig irritere huden, spesielt hos dem med sensitiv hud

Rensevannet strykes forsiktig over huden med en bomullspad, og rensemelken kan fjernes skånsomt med bomull eller Kleenex.

 

Hva slags ansiktskrem er best i kulden?

Hvis du kjenner at huden din er stram og at ansiktskremen din ikke gir nok pleie, bør du vurdere et skifte av ansiktskrem i din daglige hudpleie. 

Hos Vitusapotek har vi flere dagkremer innen samme serie i både lett- og rik konsistens. Om vinteren trenger mange en rik dagkrem som tar vare på hudens naturlige barriere og samtidig gir ekstra med fuktighet, mens om sommeren kan en lett fuktighetskrem være ok.

God nattpleie av huden vil gi ekstra påfyll av fuktighet og næring. Hos Vitusapotek finner du effektive nattkremer, nattserum og praktiske nattmasker som pleier huden mens du sover.

 

Hvorfor kan det være lurt å bruke et serum?

For den ekstra gode effekten bør du vurdere et serum som virkelig vil booste ansiktspleien din. Serum er produkter med stor konsentrasjon av aktive og pleiende ingredienser som gjør susen, også for påfyll av fuktighet. Serum påføres på nyrenset hud før dagkrem/nattkrem. 

Hva slags ansiktsmasker hjelper ekstra om vinteren?

Du savnet kanskje ikke ansiktsmasker i sommer. Men dersom huden strammer litt ekstra nå, kan du vurdere å skaffe deg en god fuktighetsmaske. Hos Vitusapotek har vi flere masker som gir ekstra godt med fuktighet, blant annet Avéne Soothing Radiance Mask, REN Evercalm Ultra Comforting Rescue Mask og Patchology Hydrate Sheet Mask.

Har du badekar, kan du jo ta et godt bad mens ansiktsmasken tanker opp med fuktighet i huden. Ellers kan du prøve en maske som også fungerer som nattkrem. Spør oss i Vitusapotek om praktisk og enkel hudpleie. Vi vet!

 

Hvorfor kan en ansiktsspray være smart?

Vekslingen mellom kald vinterluft og varm og tørr inneluft, kan gjøre huden tørr og irritert. En ansiktsspray, eller såkalt mist, med kildevann stående på arbeidspulten, eller med i vesken, kan gi god ekstrahjelp og fuktighetsboost gjennom dagen. 

En mist er en fuktighetsspray som kan brukes som en del av hudpleierutinen morgen og/eller kveld, eller i løpet av dagen for å roe ned huden. Ansiktssprayen kan også brukes over sminken. 

Også menn kan ha god bruk for en mist med kildevann som roer ned huden etter for eksempel barbering. 

Hos Vitusapotek har vi flere gode ansiktsmister, blant dem Klair Fundamental Ampule Mist som er velegnet for alle hudtyper, også den sensitive. Avéne Thermal Spring Water inneholder thermalsk kildevann som er mykgjørende og roer ned irritert hud. Ansiktssprayen gir rask lindring. Den finnes i tre størrelser: 300 ml, 150 ml og 50 ml som er praktisk i håndvesken.

Tips! Har du elektrisk hår, kan du gi det en omgang med misten. Spray opp i luften over hodet og la mikrodråpene fra ansiktssprayen dale jevnt ned i håret.

Hva hjelper mot tørr hud på leggene?

Også kroppshuden blir tørrere om vinteren, selv om mesteparten blir pakket inn i varmere klær og dermed får bedre beskyttelse enn ansiktet. Men kald luft har en tendens til å gjøre huden på ben og armer vintertørr. Spesielt leggene kan bli svært tørre med en nesten skjellaktig hud. Nå er det på tide med en god og skikkelig fuktighetsgivende bodylotion eller kroppskrem. Det kan være at den lette bodylotionen fra sommeren bør bytte plass med en rikere body balm eller body butter (kroppskrem) som har mer fettstoffer i seg enn bodylotion.

Her er et forslag til vinterpleie av kroppshuden: Unngå å dusje i for varmt vann. Bruk en fuktighetsgivende dusjsåpe, eller dusjolje. Én gang i uken kan du bruke en kroppsskrubb for å fjerne tørr og død hud. Det gjør at fuktighet fra kremer gjør mer nytte for seg.

Etter dusj og eventuelt peeling, klapper du av fuktigheten med et håndkle og smører inn huden med en god kroppskrem med én gang, for eksempel A-Derma Exomega Control Cream, som gjenfukter huden med langvarig effekt.  

 

Vi kan hjelpe deg med hudpleie om vinteren!

Er huden tørr, rød og irritert? Eller kjennes huden stram og ukomfortabel? Da kan det hende du trenger en annen hudpleierutine. Hos Vitusapotek landet rundt jobber det ansatte med utdanning innen hudpleie, og vi har flere gode hudpleieserier laget for sensitiv hud og eksem. Kom innom ditt nærmeste Vitusapotek og få gode råd til stell av huden og hvilke type produkter som passer akkurat ditt behov. Vi vet!

Les mer: