Vitusapotek
Kundeservice

Ta vaksinen hos Vitusapotek!

Du trenger ikke nødvendigvis å dra til legekontoret for å sette influensa- eller reisevaksiner. De kan du sette hos Vitusapotek – enkelt, raskt og veldig greit.

Ta vaksinen hos Vitusapotek!

Sist oppdatert: 22.08.2022

Vitusapotek tilbyr nå vaksinasjon i mange apotek over hele Norge. Farmasøyter og apotekteknikere som jobber i Vitusapotek, er autorisert helsepersonell. Det er trygt å få satt vaksinen i apotek, og vi følger til en hver tid gjeldende krav og råd om smittevern fra helsemyndighetene. De som setter vaksiner i apoteket har fått god opplæring i å sette vaksiner, forteller farmasøyt i Vitusapotek, Petra Jankovic. 

Her kan du lese mer om vaksinasjon i apotek, hvilke vaksiner som kan settes i apoteket, smittevern og mye mer.

Hvem bør ta influensavaksine?

Influensa er en virussykdom som sprer seg hurtig mellom mennesker, ofte rundt juletider. Influensaviruset endrer seg litt fra år til år, og det lages derfor en ny influensavaksine årlig for å klare å minimere sykdomsutbruddene. Influensavaksinen er en vaksine mot influensaviruset, og rundt 1,6 millioner mennesker i Norge anbefales hvert år å sette influensavaksine av helsemyndighetene.

– Dette gjelder blant annet gravide, eldre over 65 år og helsepersonell. En del med kroniske sykdommer og svekket immunforsvar anbefales også å ta årets influensavaksine, forteller Petra Jankovic.

Alle kan få satt vaksine for influensasesongen 2022/2023 hos Vitusapotek, uten resept fra lege. Dette er et tiltak igangsatt for å sikre god vaksinasjonsdekning til alle i befolkningen som har ekstra behov for vaksinering. Farmasøyter i apoteket kan skrive ut resept til deg, etter en nøye vurdering og gjennomgang i apoteket.

Når bør jeg vaksinere meg mot influensa?

– Når influensasymptomene viser seg, er det for sent med vaksinasjon. Dersom du ønsker å vaksinere deg mot influensa, bør du gjøre det før utbruddene begynner, råder farmasøyten. Det optimale er å sette vaksinen i perioden oktober-november, og det tar én til to uker før vaksinen får full effekt.

Slik bestiller du vaksinasjon hos Vitusapotek:

Influensavaksine kan du sette drop-in* i et av våre mange Vitusapotek. Farmasøyter i apoteket kan skrive ut resept på vaksinen til deg, etter en nøye, faglig vurdering. uten resept fra lege. Du kan også booke time til vaksinering i apoteket på forhånd her.
*så fremt apoteket har vaksiner på lager.

Resept på andre vaksiner kan bestilles fra våre samarbeidspartnere på evaksine.no, legevisitt.no eller nettlegevakt.no, og deretter kan du få satt vaksinen i et valgfritt Vitusapotek. Vaksinen vil være klar innen 24 timer fra bestilling, deretter kan du dra innom apoteket du har krysset av for og få satt vaksinen. Du trenger ikke bestille time på apoteket du har valgt. Du kan gå innom når det passer deg i løpet av apotekets vaksineringstid. Les mer om vaksinasjon i apoteket her.

Forebyggende tiltak mot influensa

Det varierer litt fra år til år hvor god beskyttelse influensavaksinen gir. Dette skyldes at det er en lang prosess å lage vaksinen, og man må sette i gang produksjonen før man vet nøyaktig hvordan årets influensavirus ser ut. Derfor er det også viktig å følge andre forebyggende tiltak mot influensa, selv om du er vaksinert.

– Vi har ofte fokus på å ikke spre smitte når vi først er blitt syke, men du kan smitte mange før du merker at du er influensasyk. Influensa har nemlig en inkubasjonstid på én til tre dager. Det betyr at du er smittsom før du har ett eneste symptom på influensa, forteller farmasøyt Petra Jankovic.

Man kan også få influensa uten å bli syk, men du vil da være smittsom for andre. Vær derfor nøye med håndvask i influensasesongen, slik at du ikke sprer smitte videre uten å vite det. Ved nysing og hosting skal man dekke til munnen med armhulen. Jevnlig håndvask er lurt, spesielt etter kontakt med mange mennesker. Antibac er også gunstig å ha lett tilgjengelig i influensasesongen, særlig hvis du ikke har tilgang på vann og såpe.

Reisevaksiner – gjør det enkelt!

Sjekk hvilke reisevaksiner som anbefales i god tid før du reiser på utenlandsferie, dette avhenger av reisemål, reisens varighet og hva slags type reise det er. Skal du oppholde deg i områder med dårlige sanitære forhold trenger du som regel flere vaksiner enn ved opphold på hotell med god standard. En rekke land krever også dokumentasjon på at du har tatt visse vaksiner før innreise.

– Generelt vil jeg anbefale oppfriskningsdose av vaksine mot difteri, kikhoste, stivkrampe og polio hvert 10. år, råder farmasøyt og apoteker Line Grannæs ved Vitusapotek Fornebuporten. Disse vaksinene er en del av barnevaksinasjonsprogrammet.
 

Apoteker og farmasøyt Line Grannæs

– Det finnes også vaksiner mot noen mikroorganismer som kan gi magesyke, og vaksine mot myggbårne sykdommer som japansk encefalitt etc. I tillegg til generelle forebyggende råd som god håndhygiene og myggmiddel, vil legen gjøre en helhetsvurdering av hvilke vaksiner en bør ta, sier hun. På nettsidene til Folkehelseinstituttet finner du enkelt ut hvilke vaksiner som bør tas før du besøker ulike land. Mange av de vanlige reisevaksinene kan settes i et Vitusapotek.

Noen fakta om vaksiner:

Vaksiner tas for å forebygge sykdommer, ofte virussykdommer. Vaksinene er med på å hindre at sykdommer spres i samfunnet vårt – på skoler, i barnehager og arbeidsplasser. Vaksinen du tar er rettet mot spesifikke virus. Det er grunnen til at du noen ganger må ta mer enn én vaksine for å beskytte mot flere sykdommer. Etter vaksinasjon bygger immunsystemet opp et forsvar mot akkurat de virusene det vaksineres mot. Vaksinen inneholder en utgave av dette viruset, men i en inaktivert eller svekket form. På denne måten får immunforsvaret ditt evnen til å kjenne igjen viruset, uten at du blir syk. Denne hukommelsen gjør at immunsystemet raskt kan kjenne igjen viruset og mobilisere et forsvar i kroppen når du utsettes for reell smitte.

Når bør jeg ta reisevaksiner?

Du bør starte vaksineringen minst 8 uker før avreise.

– Jeg anbefaler å være ute i god tid, da flere av vaksinene må tas to eller flere ganger for full effekt. I tillegg tar det som regel 1-2 uker før man oppnår beskyttelse. Når du skal ta vaksinen, er det nødvendig å være frisk, altså ikke ha feber eller nedsatt allmenntilstand. Litt småhoste og tett nese går greit. Er du usikker, kan du la helsepersonell vurdere deg, råder Line Grannæs.

Jeg har satt reisevaksiner før, trenger jeg å sette de igjen?

Noen vaksiner har varig beskyttelse. Andre må gjentas med jevne mellomrom. Spør legen din, eller oss i Vitusapotek.

Medlem i VI+ kundeklubben?

Visste du at du får familierabatt på vaksinering dersom du er medlem i VI+ kundeklubben? Hvis dere er tre eller flere som trenger vaksiner samtidig får dere en prisreduksjon på vaksinasjonen. Spør på ditt vaksinasjonsapotek. Bli medlem i kundeklubben her!


Kilder: Apoteker Petra Jankovic og apoteker Line Grannæs

Les mer: