Vitusapotek
Sol

Solkremguide

Solkrem er viktig for å beskytte huden mot solens UV-stråler. Vitusapotek anbefaler å bruke solkrem med minimum solfaktor 30, i tråd med Kreftforeningens anbefalinger. Se vår solkremguide for å finne riktig solbeskyttelse - hos oss finner du kun gode, kvalitetskontrollerte solkremer.

Solkremguide
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 25.03.2024

Hvorfor skal jeg bruke solkrem?

Solkrem er det ikke vanskelig å argumentere for hvorfor du bør bruke. Solens stråler er gode å kjenne, men det er viktig å være klar over hvilke negative effekter overdreven og ubeskyttet soling kan ha.

 • Du kan bli solbrent. Å bli solbrent øker risikoen for hudkreft.
 • Soling kan øke talgproduksjonen i huden og forverre kviser.
 • Sola kan gi herpesutbrudd (”forkjølelsessår”) på leppene.
 • Soling kan føre til tidlig aldring av huden og rynker.
 • Pigmentflekker kan oppstå av soling.
 • Sola kan tørke ut huden.

Hva er UV-stråler, og hvorfor er de skadelige?

Ultrafiolette stråler, UV-stråler er elektromagnetisk stråling med kortere bølgelengde enn synlig lys. UV-stråler er dermed ikke synlige, men de er der og de kan skade huden vår. UV-stråler kommer naturlig fra sola. Det finnes også kunstige kilder til UV-stråler for eksempel i solarier. Mål UV-strålene huden din utsettes for ved bruk av Smartsun UV-indikator som måler mengden UVA- og UVB-stråler som huden din blir eksponert for. Indikatoren endrer farge og indikerer når det er på tide å ta på mer solkrem eller søke skygge i solen. Smartsun UV-indikatoren finnes både som armbånd og klistermerke.

 

UV-stråler kan være skadelige først og fremst på grunn av at de kan forårsake DNA-skader i hudceller og kan føre til hudkreft

 

Egenskaper

Beskyttelse

UVA

UVA-stråler gir oss brunfarge ved at de mørkner det pigmentet vi allerede har i huden.

Hoveddelen av UV-strålene er UVA stråler.

Alle solkremer hos Vitusapotek har UVA beskyttelse på minimum 1/3 av solfaktoren, eller mer. Dette er ikke lovpålagt, men i tråd med EU-kommisjonens retningslinjer.

UVB

UVB-stråler har hovedansvaret for at vi blir solbrente. UVB-stråler stimulerer til produksjon av mer pigment, og gir en ”dypere” brunfarge enn UVA-stråler.

Solfaktor angir beskyttelse mot UVB-stråler.

UVC

UVC-strålende er de mest energirike UV-strålene.

Beskyttelse er ikke nødvendig da UVC-stråler stoppes i atmosfæren.

Hva er solfaktor?

Solfaktor er et relativt tall som angir hvor lenge du kan oppholde deg i solen uten å bli solbrent, sammenlignet med uten solkrem. Solfaktor angir beskyttelse mot UVB-stråler. Alle solkremer i Vitusapotek har UVA beskyttelse på minimum 1/3 av UVB-beskyttelsen. Dette er ikke lovpålagt, men i tråd med EU-kommisjonens siste retningslinjer (2006).  Les mer om solfaktor her

Hvilken solfaktor bør jeg velge?

Vitusapotek anbefaler å bruke minimum solfaktor 30, i tråd med Kreftforeningens anbefalinger. Behovet for solbeskyttelse vil være avhengig av hvor sterk solen er og hva slags hudtype du har. Bruk gjerne høy faktor tidlig i sesongen, så kan man eventuelt redusere faktoren når man har fått et godt grunnlag. Barns hud er tynnere enn voksen hud, og barn trenger god solbeskyttelse.

Noen medisiner kan gjøre deg mer følsom for sollys. Du kan lese mer om sol og medisiner her. Dersom dette angår deg, bør du beskytte deg ekstra godt mot solen, og i noen tilfeller holde deg helt unna soling.

UV-indeks er et mål på hvor sterk UV-strålingen er fra solen. Jo høyere UV-indeks, jo sterkere stråling. Sjekk UV-indeksen der du oppholder deg. Er du på sjøen en skyfri dag hvor sola står høyt på himmelen er det mest sannsynlig en svært høy UV-indeks.

Solfilter – hva er det?

Solfilteret er det stoffet eller stoffene i solkremen som beskytter huden mot skadelige UV-stråler. Vitusapotek har solkremer som inneholder kjemisk-, fysisk- eller partikkelfilter eller en kombinasjon av disse. Alle solfiltere fungerer like godt. 

Velg en solkrem som passer for deg!

Solkremene hos Vitusapotek er kvalitetskontrollerte og sikre i bruk. Vitusapotek anbefaler å bruke solkrem med faktor 30 eller høyere. Finn solbeskyttelsen som passer best for deg her.

Kreftforeningens solvettregler

 • Bruk klær, solhatt og solbriller.
 • Ta pauser fra solen. 
 • Oppsøk skygge.
 • Bruk rikelig med solkrem, minst faktor 30.
 • Unngå solarium - det øker risikoen for føflekkreft.

Holdbarhet på solkrem

Kan man bruke solkremen fra forrige sommer? Hvor mye en solkrem ødelegges kommer an på hvordan den har vært oppbevart. Dersom solkremen har vært utsatt for mye sol og varme soldager, eller oppbevart på et varmt bad over tid, kan holdbarheten være redusert og du bør bytte ut solkremen. Har du oppbevart solkremen riktig, det vil si tørt, mørkt og i romtemperatur, vil den ha den holdbarheten som er påført. I tillegg til å vurdere hvordan solkremen har blitt oppbevart, er det viktig å se og lukte på kremen. Solkremer som fortsatt lukter og ser ut som normalt, kan trygt brukes en stund til.  

Hvor lenge varer solkrem på huden?

Hvor lenge solkremen varer på huden, er avhengig av flere ulike faktorer, blant annet solkremens fotostabilitet, vann- og sandeksponering, håndkletørking eller mye svetting. Sørg derfor alltid for å smøre deg jevnlig utover dagen, cirka hver 2. time.

Riktig bruk av solkrem

 • Smør jevnt og rikelig - en håndfull krem til en kropp.
 • Smør deg en halvtime før du skal ut i solen og gjenta smøringen i løpet av dagen (spesielt etter bading).
 • Vær nøye med utsatte områder som lepper, nese, øre og hals, og smør hodebunnen hvis du er skallet.
 • Smør deg med en fuktighetskrem eller after sun etter soling.Kilder: Kreftforeningen, Statens strålevern, Norsk elektronisk legehåndbok, ACO Nordic, Helsedirektoratet, Store norske leksikon, Novartis og Apotekforeningen.

Les mer: