Vitusapotek
Sol

Solbeskyttelse for sensitiv hud

Følsom hud med intoleranser krever både hudpleie og solkremer med milde og riktige ingredienser. Her får du ekspertenes tips til solbeskyttelse av sensitiv hud og lindring av soleksem.

Kvinne med solhatt lukker øynene mens solstråler treffer ansiktet hennes
Profile Picture
Publisert: 18.03.2024
Sist oppdatert: 18.03.2024

Når du skal velge solbeskyttelse for sensitiv hud, er det viktig med solkremer og solsprayer med færrest mulig ingredienser – akkurat som i hudpleie tilpasset en følsom, sart og plaget hud.

Hudpleie og solbeskyttelse til sensitiv hud

Mange som kommer innom oss har sensitiv hud og mener at de ikke tåler noe, men vi fører egne serier med hudpleie for selv den mest sensitive hud, forteller farmasøyt Line Grannæs hos Vitusapotek Fornebuporten. Hun råder deg som har hatt hudreaksjoner tidligere, til å komme innom ditt nærmeste Vitusapotek for å få hjelp til å finne en solkrem huden din tolererer.

– Vi har solkremer tilpasset en atopisk hud, og A-Derma og ACO har egne solkremer for hud med eksem. Det betyr ikke at man ikke kan bruke andre solprodukter, men her må du gjøre dine egne erfaringer. Grunnen til det er at det man reagerer på kan variere fra person til person, sier farmasøyten.

– Går du for en solkrem for sensitiv hud, bør det gå bra.

Få, men effektive solfiltre

Til hud med intoleranser er det ofte best med produkter som er tilpasset og laget for hudtilstanden. Med færre ingredienser å reagere på, reduseres sjansen for intoleranser og hudreaksjoner med ubehag, utslett eller kløe.

– Solkremer laget for en sensitiv og syk hud bør ha få solfilter. Jo færre, desto bedre, sier Stine Lindstad Flo fra Pierre Fabre. Hun er utdannet hudterapeut, men jobber som salgs- og opplæringskonsulent og følger blant annet opp apotekene med hudpleiemerkene Avène og A-Derma.

– Solkremene fra Avène Sun og A-Derma Sun benytter kun fire filtre, nettopp for å redusere risikoen for allergier og reaksjoner.

Mer miljøvennlig solfilter

Solproduktene fra Avène og A-Derma inneholder ikke silikon.

– Solkremene inneholder ikke vannløselige solfiltre som kan tas opp av dyr og organismer i vannet. Alle solproduktene er vannresistente, forteller Stine. 

Noen er bekymret for at solproduktene og solfiltrene går inn i blodbanen, men det understreker hun at du ikke behøver å være redd for.  

– Solfiltrene vi bruker i Avène og A-Derma, er nøye testet, og de er helt trygge å bruke for både barn, voksne og deg med syk hud. 

Solbeskyttelse for følsom hud

All hud blir mer sensitiv i solen. Også en normal hud får svekket hudbarriere i solen og mange får soleksem

– En ellers normal hud kan dermed ha god hjelp av hudpleie og solbeskyttelse for sensitiv hud, slik som solkremene for ansikt og kropp fra Avène, sier Stine. 

Avène er et allroundmerke, men det er laget og testet på en sensitiv hud, og har i tillegg produkter for både tørr hud, normal hud, kombinasjonshud og fet hud. I sine solprodukter har merket patenterte og fotostabile solfiltre for sensitiv hud. Solkremene inneholder kraftige antioksidanter som bekjemper oksidativt stress i huden som kommer ved soling. Tre populære solkremer med antioksidanter er Avène Sun Mist solspray for kroppen med solfaktor (SPF) 30, Avène Sun ansiktssolkrem med SPF 50+ for normal og tørr hud og Avène Sun Spray for barn SPF 50+.

Solkremer for syk hud

Mange med problemhud merker bedring om sommeren, men hud som er atopisk, hud med eksem, seboreisk eksem, psoriasis, rosacea , eller andre hudsykdommer, må allikevel holdes i sjakk.

A-Derma er for en syk og sart hud, ofte med svekket hudbarriere. Alle produktene fra A-Derma gjenoppbygger hudbarrieren og er gode for barnehuden. En nøkkelingrediens er det beroligende havreekstraktet Rhealba

– Solproduktene fra A-Derma styrker hudbarrieren mens man soler seg. De inneholder få filtre, noe som reduserer sjansen for allergier og reaksjoner i huden, forteller Stine. 

– Solproduktet A-Derma Protect AD SPF 50+ (AD=Atopisk Dermatitt) beskytter eksemhud i solen. Den er kløedempende, fuktighetsgivende og styrker hudbarrieren. Solkremen kan brukes av alle, også barn fra seks måneder, tipser hun.

Unngå å bli solbrent

– Mange med eksem blir bedre med sol og bading, men det er aldri heldig med solbrenthet og en hud som blir skjør og dehydrert, sier Line Grannæs fra Vitusapotek.

– Selv om du blir solbrent, klarer huden som regel å reparere seg. Men for hver gang du blir brent, øker risikoen for å få solskader som ikke kan repareres lenger, forteller hun.

– Har du blitt solbrent, bør du holde deg unna solen en god stund, helt til rødheten gir seg. Og neste gang passer du på å smøre deg med høyere faktor. Jo høyere, desto bedre.

Vær i skyggen innimellom, og dekk gjerne huden med klær, alt for å unngå solbrenthet, sier Line.

Hos Vitusapotek finner du klær til barn med UV-beskyttelse fra Zunblock.

Aftersun og fuktighet til huden

Sensitiv hud trenger godt med fuktighet etter soling, og helst bodylotion laget for tørr hud og/eller eksem, eller en aftersun som gir kjølende pleie. For virkningen fra solstrålene fortsetter selv om du ikke er i solen lenger. 

– En god aftersun er nydelig etter en dag i solen. Den inneholder ofte en del antioksidanter og vitaminer som skal roe ned huden og redusere skader fra solen. Trenger du litt ekstra, kan du smøre på en god bodylotion ved siden av for mer pleie og fuktighet til kroppen, foreslår farmasøyten fra Vitusapotek.

Lindrende hudspray

Ved kløe og irritasjon etter soling, kan det hende huden har behov for enda mer enn fuktighetskrem og aftersun.

– Én av mine favoritter er SOS-sprayen Cutalgan fra A-Derma. Den kan brukes ved ubehag, kløe og varme i huden. Sprayen har kjølende effekt, samtidig som den reduserer ubehag i huden. Den er rett og slett en universalspray som også kan brukes på eksem, myggstikk, solbrenthet, helvetesild og soleksem, og bør være i alle førstehjelpsskrin, både hjemme og på hytta, sier Stine Lindstad Flo fra Pierre Fabre.

Kildevann som kjøler ned huden

En annen av Stines favoritter er Avène Termalkildevann på sprayflaske. Den kan brukes av alle og er ypperlig til sensitiv hud, ved soleksem og eksem. Termalkildevannet virker helende på hudbarrieren.

– Spray kildevann på ved behov, eller bruk den som en del av hudpleierutinen, sier Stine.

Kildevann på sprayboks, også kalt ansiktsspray eller mist, er forfriskende for velvære på stranden, men kan brukes til mye annet. Prøv kildevann til å roe ned huden etter barbering for menn, eller intimbarbering. Du kan spraye på for ekstra påfyll av fuktighet gjennom dagen, og gjerne over makeup. Ha en flaske på pulten for SOS fuktighetspleie i tørr inneluft. Bruk kildevannet etter peeling og laserbehandling, til rens av sår og på sår bleiehud. Du kan også spraye kildevannet på bomullspader og bruke dem som øyekompresser for slitne øyne.

Et godt tips fra meg er å sette kildevannet i kjøleskapet, klart til å roe og kjøle ned huden etter en dag i solen, sier Stine.

Hos Vitusapotek finner du også termalkildevann fra La Roche-Posay og Vichy, og beroligende og pleiende ansiktssprayer fra Dermalogica og Klairs.

Glemmer solbeskyttelse om våren

Soleksem er svært vanlig i Norden. Soleksemet kommer spesielt om våren, når vi søker de første varme solstrålene og har glemt solbeskyttelsen. 

– 10-15 prosent av befolkningen i Norden får soleksem. Det kommer ofte på brystet og i nakken. Den røde huden med prikkete kløe kommer typisk i en V- eller U-form etter genseren eller t-skjorten. Det slår ut noen timer til to dager etter at du har vært i solen. Og du trenger ikke å ha vært lenge ute heller, sier Stine Lindstad Flo.

Hun råder alle som har hatt soleksem tidligere, til å være spesielt forsiktige, for det er veldig lett å få soleksem på nytt. 

Vær obs på vårsolen. Begrens solingen i starten, dekk til huden med klær og kjør på med den høyeste solfaktoren, sier Stine.

Lindring av soleksem

Hvis du har fått soleksem, er det aller viktigste å komme deg ut av solen til eksemet har gitt seg. Den irriterte og kløende huden kan lindres, men ikke fjernes med pleiende kremer.

– Til lindring av kløe og ubehag kan du faktisk bruke samme typer produkter som benyttes ved vannkopper, for eksempel sinksprayen A-Derma Cytelium eller PoxClin CoolMousse som roer ned- og reparerer huden. Du kan eventuelt prøve reseptfri hydrokortison som kan lindre soleksemen, forteller farmasøyt Line Grannæs fra Vitusapotek.

Legemidler og sol kan gi hudallergi

Visste du at soleksem også kan være en allergisk reaksjon? Legemidler kan være årsaken til at huden har blitt lysømfintlig og reagerer når huden utsettes for UV-stråler. En annen årsak til solallergi er at du har brukt produkter du ikke har tålt.

Solbeskyttelse for sensitiv hud hos Vitusapotek

Få hjelp til å finne solproduktene som passer din hudtype og hudtilstand. Hos Vitusapotek i hele Norge jobber ansatte med kompetanse innen hudpleie. Vi har trygge solsprayer, sololjer, solstifter og solkremer for baby, barn og voksne, til kropp og ansikt, samt pleiende og kjølende aftersun. Spør oss! Vi vet!

 

Kilde: Vitusapotek, Pierre Fabre

Les mer: