Vitusapotek
Sol

Best i test solkrem 2022

Hvilken solkrem er best i test? I en test av solkrem for 2022 utført av Forbrukerrådet, ble to av våre solkremfavoritter fra Ecooking og La Rosche Posay kåret til testvinnere. Les mer om testen og testvinnere her.

Best i test solkrem 2022

Sist oppdatert: 25.06.2022

Hvilken solkrem skal jeg velge?

Solkrem er viktig for å beskytte huden mot solens skadelige UV-stråler, og for å forebygge en solskadet hud. Se alle våre solkremer på tilbud her!

En solkrem består av ulike stoffer, for å kunne beskytte huden på best mulig måte. Solfaktoren i en solkrem forteller noe om solkremens beskyttelsesgrad mot UV-stråler, og jo høyre solfaktor, jo bedre beskyttelse. Hvor god beskyttelse en solkrem faktisk gir, avhenger i tillegg av hvor mye og hvor ofte man smører. Vitusapotek støtter Kreftforeningens råd om å bruke solfaktor 30 eller høyere.

Hos Vitusapotek får du kun kvalitetssikre solkremer, og alle våre solprodukter har vært igjennom en grundig kvalitetskontroll og er sikkerhetsvurdert i henhold til kravene i kosmetikkforskriften. Det vil si at det blant annet er tatt høyde for ingrediensenes egenskaper, hvilke konsentrasjoner de finnes i, samt eksponeringen ( hvor og hvordan produktet anvendes i det daglige). Les mer om Kvalitetskontroll hos Vitusapotek her.  

Test av solkrem

I Forbrukerrådets test av solkrem for 2022, har flere kjente solkremmerker blitt testet i en deklarasjonstest. Dette er en test som kun gjennomgår kjemikaliene som står på ingredienslisten. Testen retter søkelyset på innhold av mulig ugunstige stoffer, med fokus på tre områder:

  • Innhold av miljøskadelige stoffer.
  • Innhold av allergifremkallende stoffer, inkludert parfyme.
  • Innhold av stoffer med mulig hormonforstyrrende egenskaper.


Vi gjør oppmerksom på at Forbrukerrådets test av solkrem ikke har testet solfaktor og solkremens beskyttelsesevne og grad. En deklarasjonstest som dette sier ingen ting som produktetssikkerhet. For å kunne vurdere sikkerhet, må både mengden av ingrediensene i en solkrem, samt hvor på kroppen produktet skal besnyttes, vurderes i tillegg. Testen sier dermed ingen ting om hvor trygge solkremene er i bruk. 

Det er alltid viktig å smøre seg med solkrem for å beskytte seg mot solen og de skadelige UV-strålene. 

Solkrem best i test 2022

Testvinnerne i testen inneholder ingen miljøskadelige stoffer, ingen parfyme eller andre allergifremkallende stoffer, samt ingen stoffer som er mistenkt å kunne være hormonforstyrrende.   

To testvinnere får du hos Vitusapotek!

Ecooking solkrem body SPF 30

Ecooking solkrem body SPF 30 er en miljøvennlig, allergivennlig og økologisk solkrem som kun inneholder tre kjemiske og ett fysisk filter. Solkremen trekker lett inn i huden, føles ikke fet og kan brukes av alle hudtyper, også sensitiv hud.

Alle produktene fra Ecooking Sun inneholder rene og naturlige ingredienser, er dermatologisk testet, allergisertifisert og parfymefrie. Produktserien er økologiske og veganske.    

La Roche Posay Anthelios Sollotion SPF30

La Roche Posay Anthelios Sollotion SPF30 er en sollotion til sensitiv og solintolerant hud, uten parfyme og andre allergifremkallende stoffer. Solkremen er miljøvennlig og inneholder ingen miljøskadelige stoffer.  

La Roche Posay Anthelios Sollotion har en høy UVA- og UVB-beskyttelse, den kan brukes til både kropp og ansikt og er ekstra vann-, svette- og sandresistent. Et ekstra pluss for en lett og ikke-klebrig konsistens som er enkel å smøre ut uten å etterlate hvite merker på huden.

Kjøp solkrem før du reiser på ferie

Det er alltid lurt å kjøpe solkrem du skal ha med på tur her hjemme, før du reiser på ferie. Da kan du være trygg på at at solkremen beskytter som beskrevet, har blitt oppbevart riktig og ikke inneholder stoffer som kan være skadelige for huden og miljøet. Dette fordi ikke alle land har like strenge kvalitetskontroller som oss. Husk derfor solkrem før du drar på ferie!

Se all vår solkrem på tilbud her.

Spørsmål og svar

Hva er solvettregler?

Solvettregler er gode regler å følge for å unngå overdreven soling og solskader. Kreftforeningen har anbefaler alle å følge solvettreglene:

  • Bruk nok solkrem, og minimum faktor 30.
  • Beskytt deg med klær, solhatt og solbriller.
  • Ta gode pauser fra solen.
  • Opphold deg mest mulig i skyggen.
  • Unngå bruk av solarium.

Hva er mistenkte, hormonforstyrrende stoffer?

Mistenkte, hormonforstyrrende stoffer er stoffer som er mistenkt å kunne forstyrre hormonbalansen hos både mennesker og dyr. Slike stoffer kan om mulig ha en innvirkning på kroppens naturlige hormoner ved å etterligne, øke eller hemme effekten av dem.

Hva er miljøskadelige stoffer?

Miljøskadelige stoffer er stoffer og kjemikalier som kan være skadelige for miljøet på land og i havet. Noen av stoffene er farlig for både mennesker, dyr og miljøet, mens andre stoffer kan være trygge i bruk for mennesker, men være skadelige for dyr og miljøet. Hvilken mengde av et stoff som foreligger i omgivelsene, er en av de viktigste faktorene for at et stoff anses som miljøskadelig eller ikke.

Hva er allergifremkallende stoffer?

Allergifremkallende stoffer er stoffer som kan gi en allergisk reaksjon. Dette kan for eksempel være stoffer som mennesker kommer i kontakt med gjennom maten vi spiser eller gjennom hud- og kroppskontakt. Parfyme og konserveringsmidler er eksempler på allergifremkallende stoffer som hos noen kan føre til allergiske reaksjoner. Hvem som reagerer på hva er svært individuelt, og potensielt allergifremkallende stoffer behøver ikke å gi noen form for allergisk reaksjon hos mennesker over hode.


Kilde: Vitusapotek, forbrukerradet.no, Statistisk sentralbyrå (ssb.no)

Les mer: